Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης
Τελικά στην Ελλάδα δεν έχουμε ιερό και όσιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνεται για να ανακουφισθεί η κοινωνία μας από τις επιπτώσεις τη κρίσης, πάντα θα υπάρχουν “έξυπνοι” που δια της πλαγίας οδού προσπαθούν και καταφέρνουν να επωφεληθούν με παράνομες πρακτικές.
Τα 2-3 τελευταία χρόνια στην χώρα διάφορες ομάδες πολιτών και δήμοι έχουν αναπτύξει αγορές παραγωγών με στόχο την μείωση των τιμών των προσφερομένων προϊόντων στους καταναλωτές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι δράσεις έχουν πετύχει τον στόχο τους αφού έχουν καταφέρει να εξαλείψουν το χονδρεμπορικό κέρδος.Δίκαια λοιπόν όλες αυτές οι δράσεις πήραν το όνομα Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.
Η αποδοχή των Λαϊκών αγορών παραγωγών είναι τέτοια ώστε και μεγάλοι δήμοι ακόμη και από τα βόρεια προάστια να διοργανώνουν δράσεις αυτής της μορφής.
Τους τελευταίους μήνες όμως, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2013 αρχίζει να εμφανίζεται ως διοργανωτής των δράσεων μια ιδιωτική εταιρεία με το όνομα Κοινωνική Εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με Δήμους όπως της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, του Νέου Ηρακλείου, του Περάματος, του Χαϊδαρίου, των Καλυβίων, οργανώνει δράσεις Λαϊκών αγορών
παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μια φορά τον μήνα σε κάθε Δήμο.
Με την ένδεια μέσων και ανθρωπίνων πόρων που υπάρχει στους Δήμους λόγω της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ευφυή τόσο την απόφαση των Δημάρχων να συνεργαστούν με ιδιωτική εταιρεία για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους δημότες τους, όσο και την επιχειρηματική ιδέα των δημιουργών της Κοινωνικής Εξέλιξης, αφού έγκαιρα και εύστοχα διαπίστωσαν μια ανάγκη και την μετουσίωσαν σε επιχειρηματική δράση.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τους τελευταίους 2 μήνες έχουν ακουστεί διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για την συνεργασία των Δήμων με την Κοινωνική Εξέλιξη. Υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο ΠΑΛΛΗΝΗPRESS και στο Παλληνοτρόπιο στα οποία αναφέρονται ενστάσεις και αιτιάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κοινωνικής Εξέλιξης κατηγορώντας την εταιρεία και τους Δήμους που συνεργάζεται για την δημιουργία νέας γενιάς μεσαζόντων.
Για την πληρέστερη κατανόηση των αντιδράσεων παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Νίκου Σίμου στο Παλληνοτρόπιο.
-Τεράστιο πολιτικό και όχι μόνο θέμα, συνιστά ότι Δήμοι έχουν αναθέσει σε…εταιρία την οργάνωση και την ευθύνη διαχείρισης και πραγματοποίησης των περιβόητων «Λαϊκές Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», σύμφωνα με το δημοσίευμα του newsta.gr.
- Από την αποκάλυψη αυτή εγείρονται μια σειρά ερωτηματικά, όπως:
- Πως επελέγησαν οι εν λόγω εταιρίες; Με διαγωνισμό ή όχι;
- Πως καλύπτουν τα έξοδά τους;
- Από ποιούς ( τους παραγωγούς;) και πόσο πληρώνεται; – Ποιός αποφασίζει τελικά και με ποιά κριτήρια σε ποιόν παραγωγό θα επιτραπεί να πωλήσει προϊόντα;
- Πόσο στοιχίζει στους Δήμους ( παρουσία εργαζομένων, καθαρισμός χώρου κ.α. ) η διοργάνωση και από που πληρώνονται;
Η σχετική αποκάλυψη έγινε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Αφορμή ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής Βλασόπουλου, να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνική Εξέλιξη» την διοργάνωση της «Λαϊκής Αγοράς Χωρίς μεσάζοντες»…!
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Παλλήνης, Περάματος και Χαϊδαρίου…!
Το Παλληνοτρόπιο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Ζούτσο, επικοινώνησε όμως με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Κουνενάκη η οποία διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας στην οργάνωση των Λαϊκών χωρίς μεσάζοντες στο Δήμο Παλλήνης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, βάσει νόμου, οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία εκτελεί εργασίες για το Δήμο Παλλήνης υποχρεούται να συνάψει σύμβαση η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια» και καταχωρείται στο Ενιαίο Μητρώο Συμβάσεων και σε ότι αφορά στο Δήμο Παλλήνης, δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση. Χαρακτήρισε την εμπλοκή του Δήμου Παλλήνης ως προεκλογικό πυροτέχνημα που στόχο έχει να πλήξει το κύρος της δράσης του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».
Και παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρονται καταγγελίες για την άγνωστη ταυτότητα του φορέα με τον τίτλο Κοινωνική Εξέλιξη.
Συγκεκριμένα οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι προσπάθησαν να βρουν πληροφορίες
«για το ποια είναι αυτή η Επιχείρηση, Εταιρεία, Ομάδα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί τίποτα άλλο από μια σελίδα στο facebook, χωρίς κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ούτε καν ένα τηλέφωνο».
Στην προσπάθεια που κάναμε να βρούμε ποιός είναι αυτός ο φορέας αναζητήσαμε την επωνυμία του φορέα στο ΕΒΕΑ και ανακαλύψαμε τα ακόλουθα:
Επίσης μάθαμε ότι νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής είναι ο κ. Νικόλαος Δ. Μανούσης.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Μανούσης; Έχει κάποιας μορφής εργασιακή σχέση με τον Δήμο Παλλήνης; Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι απασχολείται στον τομέα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης και είναι υπεύθυνος για την Διαδικτυακής εφαρμογής με την οποία ο Δήμος διοργανώνει τις Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες!!!
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του θέματος που δημιουργείται με την παρουσία του κύριου Μανούση στην Κοινωνική Εξέλιξη και στον Δήμο Παλλήνης θα σας περιγράψω πως λειτουργεί αυτή η Διαδικτυακή εφαρμογή.
Όταν αποφασίζει ο Δήμος Παλλήνης να διοργανώσει Λαϊκή αγορά παραγωγών, καλεί τους παραγωγούς να υποβάλουν προσφορά για τα προϊόντα τους σε σελίδα που έχει δημιουργηθεί από την συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή. Οι προσφορές που υποβάλλονται, όταν επικυρωθούν από τους παραγωγούς θεωρούνται τελικές και βάσει αυτών επιλέγονται ποιοι παραγωγοί θα συμμετέχουν στην λαϊκή αγορά.
Από ότι φαίνεται όμως το σύστημα αυτό είναι διάτρητο διότι α) δεν εμφανίζει όλες τις προσφορές των παραγωγών και ποιες τελικά επελέγησαν β) δεν διασφαλίζει ότι υπάρχει μία και μοναδική επικύρωση της προσφοράς του κάθε παραγωγού και ποια χρονική στιγμή έγινε αυτή.
Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι επιλέγονται και συμμετέχουν σε κάθε Λαϊκή αγορά σχεδόν οι ίδιοι παραγωγοί νομίζω δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, στα οποία ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα πρέπει να απαντήσουν με επάρκεια.
Επίσης ανακύπτει το ερώτημα ποιος ανέπτυξε την εφαρμογή και σε τελική ανάλυση ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της.
Το ανωτέρω ερώτημα τίθεται διότι σε όλες τις Λαϊκές αγορές παραγωγών που διοργανώνει η Κοινωνική Εξέλιξη σε συνεργασία με δήμους χρησιμοποιείται η ίδια ακριβώς εφαρμογή.
Αν η δημιουργία και ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από το τμήμα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης, το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν μπορεί οποιοδήποτε έχει την όποιας μορφής σχέση εργασίας με τον δήμο να την χρησιμοποιεί σε δίκη του εταιρεία για ίδιο όφελος;
Επιπλέον οι δήμοι με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη θα πρέπει να απαντήσουν αν έχουν θεσπίσει κριτήρια και κανόνες διαφάνειας για την επιλογή των παραγωγών που συμμετέχουν, αν ναι, πρέπει να μας πουν ποια είναι αυτά, που τα έχουν δημοσιεύσει, και με ποια διαδικασία ελέγχουν αν εφαρμόζονται. Ή μήπως έχουν αφήσει το ζήτημα στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας.
Από την έρευνα που κάναμε έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας με αποτέλεσμα σε όλες τις δράσεις να συμμετέχει μια ομάδα “παραγωγών” με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη.
Εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχει κατά την γνώμη μας και το θέμα της γνησιότητας της ιδιότητας του παραγωγού στην ομάδα της Κοινωνικής Εξέλιξης. Όλοι αυτοί με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις συνεργασίας είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα αγροτών, έχουν υποβάλει δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ που να εμφανίζονται ως καλλιεργητές των προϊόντων που πουλούν, έχουν πιστοποιητικά για τις καλλιέργειες και την ποιότητα των προϊόντων.
Η κοινωνική εξέλιξη έχει πλήρη φάκελο για κάθε παραγωγό που συνεργάζεται, ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι δήμοι για λογαριασμό των οποίων διοργανώνει λαϊκές αγορές παραγωγών, να είναι βέβαιοι ότι διοργανώνουν λαϊκές αγορές παραγωγών ελληνικών προϊόντων όχι λαϊκές μεσαζόντων με προϊόντα αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης;
Για όλα τα παραπάνω περιμένουμε απαντήσεις από το Δήμο Παλλήνης σχετικά με την εμπλοκή του κυρίου Μανούση, και από τους δήμους Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Νέου Ηρακλείου, Περάματος, Χαϊδαρίου, Καλυβίων, σχετικά με την συνεργασία τους με την Κοινωνική Εξέλιξη ώστε να γνωρίζουμε αν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα από γνήσιους παραγωγούς ή έχει στηθεί μια νέα γενιά μεσαζόντων προϊόντων άγνωστης ποιότητας και ταυτότητας.
Για λόγους δεοντολογίας αποστείλαμε mail με περίληψη όλων των παραπάνω στους 6 εμπλεκόμενους Δήμους με το παρακάτω συνημμένο σημείωμα :
«Σας στέλνω περίληψη του ρεπορτάζ που θα δημοσιευτεί και για το οποίο θα θέλαμε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας ένα έγγραφο σχόλιο σας στο mail yianis.aggelidis@gmail.com προκειμένου να συμπεριληφθεί.
Το ρεπορτάζ θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και προς τούτο θα θέλαμε το σχόλιο σας μέχρι 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 14.00»
Και κλείναμε με την φράση :
«Για οποιαδήποτε διευκρίνιση τηλέφωνο επικοινωνίας —————Αγγελίδης Γιάννης»
Το αποτέλεσμα ήταν να μας απαντήσει μόνον ο Δήμος Χαϊδαρίου με το εξής mail:
Αξιότιμε κύριε Αγγελίδη,
Η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία διοργανώνει τη σχετική δράση, είχε συνεργαστεί με την εταιρία τις δύο πρώτες φορές ώστε να αποκτήσει την τεχνογνωσία. Έκτοτε οι δράσεις διοργανώνονται αποκλειστικά από δικά μας στελέχη.
Στο mail του Δήμου Χαϊδαρίου όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος δεν απαντώνται τα εύλογα ερωτήματα μας αλλά προσπαθεί να δικαιολογηθεί η χρησιμοποίηση της ιδιωτικής εταιρείας (για την απόκτηση της τεχνογνωσίας) και μόνο για δύο φορές.
Οι υπόλοιποι δήμοι δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο και έτσι οι απορίες μας παραμένουν.
Θα θέσουμε λοιπόν τα παραπάνω υπ’ όψιν του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα επανέλθουμε.
Το άρθρο απο το
Τελικά στην Ελλάδα δεν έχουμε ιερό και όσιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνεται για να ανακουφισθεί η κοινωνία μας από τις επιπτώσεις τη κρίσης, πάντα θα υπάρχουν “έξυπνοι” που δια της πλαγίας οδού προσπαθούν και καταφέρνουν να επωφεληθούν με παράνομες πρακτικές.
Τα 2-3 τελευταία χρόνια στην χώρα διάφορες ομάδες πολιτών και δήμοι έχουν αναπτύξει αγορές παραγωγών με στόχο την μείωση των τιμών των προσφερομένων προϊόντων στους καταναλωτές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι δράσεις έχουν πετύχει τον στόχο τους αφού έχουν καταφέρει να εξαλείψουν το χονδρεμπορικό κέρδος.Δίκαια λοιπόν όλες αυτές οι δράσεις πήραν το όνομα Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.
Η αποδοχή των Λαϊκών αγορών παραγωγών είναι τέτοια ώστε και μεγάλοι δήμοι ακόμη και από τα βόρεια προάστια να διοργανώνουν δράσεις αυτής της μορφής.
Τους τελευταίους μήνες όμως, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2013 αρχίζει να εμφανίζεται ως διοργανωτής των δράσεων μια ιδιωτική εταιρεία με το όνομα Κοινωνική Εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με Δήμους όπως της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, του Νέου Ηρακλείου, του Περάματος, του Χαϊδαρίου, των Καλυβίων, οργανώνει δράσεις Λαϊκών αγορών
παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μια φορά τον μήνα σε κάθε Δήμο.
Με την ένδεια μέσων και ανθρωπίνων πόρων που υπάρχει στους Δήμους λόγω της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ευφυή τόσο την απόφαση των Δημάρχων να συνεργαστούν με ιδιωτική εταιρεία για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους δημότες τους, όσο και την επιχειρηματική ιδέα των δημιουργών της Κοινωνικής Εξέλιξης, αφού έγκαιρα και εύστοχα διαπίστωσαν μια ανάγκη και την μετουσίωσαν σε επιχειρηματική δράση.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τους τελευταίους 2 μήνες έχουν ακουστεί διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για την συνεργασία των Δήμων με την Κοινωνική Εξέλιξη. Υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο ΠΑΛΛΗΝΗPRESS και στο Παλληνοτρόπιο στα οποία αναφέρονται ενστάσεις και αιτιάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κοινωνικής Εξέλιξης κατηγορώντας την εταιρεία και τους Δήμους που συνεργάζεται για την δημιουργία νέας γενιάς μεσαζόντων.
Για την πληρέστερη κατανόηση των αντιδράσεων παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Νίκου Σίμου στο Παλληνοτρόπιο.
-Τεράστιο πολιτικό και όχι μόνο θέμα, συνιστά ότι Δήμοι έχουν αναθέσει σε…εταιρία την οργάνωση και την ευθύνη διαχείρισης και πραγματοποίησης των περιβόητων «Λαϊκές Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», σύμφωνα με το δημοσίευμα του newsta.gr.
- Από την αποκάλυψη αυτή εγείρονται μια σειρά ερωτηματικά, όπως:
- Πως επελέγησαν οι εν λόγω εταιρίες; Με διαγωνισμό ή όχι;
- Πως καλύπτουν τα έξοδά τους;
- Από ποιούς ( τους παραγωγούς;) και πόσο πληρώνεται; – Ποιός αποφασίζει τελικά και με ποιά κριτήρια σε ποιόν παραγωγό θα επιτραπεί να πωλήσει προϊόντα;
- Πόσο στοιχίζει στους Δήμους ( παρουσία εργαζομένων, καθαρισμός χώρου κ.α. ) η διοργάνωση και από που πληρώνονται;
Η σχετική αποκάλυψη έγινε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Αφορμή ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής Βλασόπουλου, να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνική Εξέλιξη» την διοργάνωση της «Λαϊκής Αγοράς Χωρίς μεσάζοντες»…!
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Παλλήνης, Περάματος και Χαϊδαρίου…!
Το Παλληνοτρόπιο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Ζούτσο, επικοινώνησε όμως με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Κουνενάκη η οποία διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας στην οργάνωση των Λαϊκών χωρίς μεσάζοντες στο Δήμο Παλλήνης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, βάσει νόμου, οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία εκτελεί εργασίες για το Δήμο Παλλήνης υποχρεούται να συνάψει σύμβαση η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια» και καταχωρείται στο Ενιαίο Μητρώο Συμβάσεων και σε ότι αφορά στο Δήμο Παλλήνης, δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση. Χαρακτήρισε την εμπλοκή του Δήμου Παλλήνης ως προεκλογικό πυροτέχνημα που στόχο έχει να πλήξει το κύρος της δράσης του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».
Και παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρονται καταγγελίες για την άγνωστη ταυτότητα του φορέα με τον τίτλο Κοινωνική Εξέλιξη.
Συγκεκριμένα οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι προσπάθησαν να βρουν πληροφορίες
«για το ποια είναι αυτή η Επιχείρηση, Εταιρεία, Ομάδα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί τίποτα άλλο από μια σελίδα στο facebook, χωρίς κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ούτε καν ένα τηλέφωνο».
Στην προσπάθεια που κάναμε να βρούμε ποιός είναι αυτός ο φορέας αναζητήσαμε την επωνυμία του φορέα στο ΕΒΕΑ και ανακαλύψαμε τα ακόλουθα:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΚΕ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. | ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / 12/07/2013 |
Λοιπά Στοιχεία Επιχείρησης | ||||||
Κατάσταση: | ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ | |||||
Εθνικότητα Επιχείρησης: | ΕΛΛΑΔΑ | |||||
Τοποθεσία | ||||||
Οδός: | ΔΕΜΙΤΣΑ 46Α | |||||
Πόλη: | ΓΕΡΑΚΑΣ | |||||
Τ.Κ.: | 15344 | |||||
Στοιχεία Επικοινωνίας | ||||||
|
||||||
Δραστηριότητες | ||||||
Κωδικός | Περιγραφή | |||||
Ξ70221305 | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ | |||||
Ξ70221509 | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | |||||
Ξ82301102 | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ | |||||
Ξ82301200 | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ | |||||
Ξ84131700 | ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ | |||||
Ξ94991400 | ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ | |||||
Ξ70221302 | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ | |||||
Επίσης μάθαμε ότι νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής είναι ο κ. Νικόλαος Δ. Μανούσης.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Μανούσης; Έχει κάποιας μορφής εργασιακή σχέση με τον Δήμο Παλλήνης; Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι απασχολείται στον τομέα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης και είναι υπεύθυνος για την Διαδικτυακής εφαρμογής με την οποία ο Δήμος διοργανώνει τις Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες!!!
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του θέματος που δημιουργείται με την παρουσία του κύριου Μανούση στην Κοινωνική Εξέλιξη και στον Δήμο Παλλήνης θα σας περιγράψω πως λειτουργεί αυτή η Διαδικτυακή εφαρμογή.
Όταν αποφασίζει ο Δήμος Παλλήνης να διοργανώσει Λαϊκή αγορά παραγωγών, καλεί τους παραγωγούς να υποβάλουν προσφορά για τα προϊόντα τους σε σελίδα που έχει δημιουργηθεί από την συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή. Οι προσφορές που υποβάλλονται, όταν επικυρωθούν από τους παραγωγούς θεωρούνται τελικές και βάσει αυτών επιλέγονται ποιοι παραγωγοί θα συμμετέχουν στην λαϊκή αγορά.
Από ότι φαίνεται όμως το σύστημα αυτό είναι διάτρητο διότι α) δεν εμφανίζει όλες τις προσφορές των παραγωγών και ποιες τελικά επελέγησαν β) δεν διασφαλίζει ότι υπάρχει μία και μοναδική επικύρωση της προσφοράς του κάθε παραγωγού και ποια χρονική στιγμή έγινε αυτή.
Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι επιλέγονται και συμμετέχουν σε κάθε Λαϊκή αγορά σχεδόν οι ίδιοι παραγωγοί νομίζω δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, στα οποία ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα πρέπει να απαντήσουν με επάρκεια.
Επίσης ανακύπτει το ερώτημα ποιος ανέπτυξε την εφαρμογή και σε τελική ανάλυση ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της.
Το ανωτέρω ερώτημα τίθεται διότι σε όλες τις Λαϊκές αγορές παραγωγών που διοργανώνει η Κοινωνική Εξέλιξη σε συνεργασία με δήμους χρησιμοποιείται η ίδια ακριβώς εφαρμογή.
Αν η δημιουργία και ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από το τμήμα πληροφορικής του δήμου Παλλήνης, το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν μπορεί οποιοδήποτε έχει την όποιας μορφής σχέση εργασίας με τον δήμο να την χρησιμοποιεί σε δίκη του εταιρεία για ίδιο όφελος;
Επιπλέον οι δήμοι με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη θα πρέπει να απαντήσουν αν έχουν θεσπίσει κριτήρια και κανόνες διαφάνειας για την επιλογή των παραγωγών που συμμετέχουν, αν ναι, πρέπει να μας πουν ποια είναι αυτά, που τα έχουν δημοσιεύσει, και με ποια διαδικασία ελέγχουν αν εφαρμόζονται. Ή μήπως έχουν αφήσει το ζήτημα στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας.
Από την έρευνα που κάναμε έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας εταιρείας με αποτέλεσμα σε όλες τις δράσεις να συμμετέχει μια ομάδα “παραγωγών” με τους οποίους συνεργάζεται η Κοινωνική Εξέλιξη.
Εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχει κατά την γνώμη μας και το θέμα της γνησιότητας της ιδιότητας του παραγωγού στην ομάδα της Κοινωνικής Εξέλιξης. Όλοι αυτοί με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις συνεργασίας είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα αγροτών, έχουν υποβάλει δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ που να εμφανίζονται ως καλλιεργητές των προϊόντων που πουλούν, έχουν πιστοποιητικά για τις καλλιέργειες και την ποιότητα των προϊόντων.
Η κοινωνική εξέλιξη έχει πλήρη φάκελο για κάθε παραγωγό που συνεργάζεται, ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι δήμοι για λογαριασμό των οποίων διοργανώνει λαϊκές αγορές παραγωγών, να είναι βέβαιοι ότι διοργανώνουν λαϊκές αγορές παραγωγών ελληνικών προϊόντων όχι λαϊκές μεσαζόντων με προϊόντα αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης;
Για όλα τα παραπάνω περιμένουμε απαντήσεις από το Δήμο Παλλήνης σχετικά με την εμπλοκή του κυρίου Μανούση, και από τους δήμους Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Νέου Ηρακλείου, Περάματος, Χαϊδαρίου, Καλυβίων, σχετικά με την συνεργασία τους με την Κοινωνική Εξέλιξη ώστε να γνωρίζουμε αν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα από γνήσιους παραγωγούς ή έχει στηθεί μια νέα γενιά μεσαζόντων προϊόντων άγνωστης ποιότητας και ταυτότητας.
Για λόγους δεοντολογίας αποστείλαμε mail με περίληψη όλων των παραπάνω στους 6 εμπλεκόμενους Δήμους με το παρακάτω συνημμένο σημείωμα :
«Σας στέλνω περίληψη του ρεπορτάζ που θα δημοσιευτεί και για το οποίο θα θέλαμε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας ένα έγγραφο σχόλιο σας στο mail yianis.aggelidis@gmail.com προκειμένου να συμπεριληφθεί.
Το ρεπορτάζ θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και προς τούτο θα θέλαμε το σχόλιο σας μέχρι 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 14.00»
Και κλείναμε με την φράση :
«Για οποιαδήποτε διευκρίνιση τηλέφωνο επικοινωνίας —————Αγγελίδης Γιάννης»
Το αποτέλεσμα ήταν να μας απαντήσει μόνον ο Δήμος Χαϊδαρίου με το εξής mail:
Αξιότιμε κύριε Αγγελίδη,
Η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία διοργανώνει τη σχετική δράση, είχε συνεργαστεί με την εταιρία τις δύο πρώτες φορές ώστε να αποκτήσει την τεχνογνωσία. Έκτοτε οι δράσεις διοργανώνονται αποκλειστικά από δικά μας στελέχη.
Στο mail του Δήμου Χαϊδαρίου όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος δεν απαντώνται τα εύλογα ερωτήματα μας αλλά προσπαθεί να δικαιολογηθεί η χρησιμοποίηση της ιδιωτικής εταιρείας (για την απόκτηση της τεχνογνωσίας) και μόνο για δύο φορές.
Οι υπόλοιποι δήμοι δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο και έτσι οι απορίες μας παραμένουν.
Θα θέσουμε λοιπόν τα παραπάνω υπ’ όψιν του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα επανέλθουμε.
Το άρθρο απο το
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου