Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ο καθηγητής μέντορας


Symeon RetalisΕάν ήθελε κάποιος να φτιάξει μια λίστα με τα επιδραστικότερα πρόσωπα της εγχώριας startup σκηνής, σίγουρα θα συμπεριλάμβανε μέσα και τον Συμεών Ρετάλη. Στα 44 του χρόνια κατέχει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πειραιά, αλλά μικρή σχέση έχει με τον πανεπιστημιακό που πιθανότατα έχει κανείς στο μυαλό του. Εξαιρετικά δραστήριος και εξωστρεφής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας «μέντορας επιτυχιών». Φροντίζει, δηλαδή, να καθοδηγεί προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές βοηθώντας τους να διακριθούν σε… παντός είδους τεχνολογικούς διαγωνισμούς.
Αναλυτικότερα, τα τελευταία έξι χρόνια οι διάφορες ομάδες του έχουν διακριθεί οκτώ φορές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, με πιο πρόσφατη επιτυχία αυτή της ομάδας Kinemat, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον ελληνικό φοιτητικό διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft. Σημαντικότερη διάκριση, ωστόσο, θεωρεί «την είσοδο στην τελική πεντάδα στον διαγωνισμό
καινοτομίας και τεχνολογίας Intel Business Challenge Europe το 2011 με την ομάδα Motion Learning Games. «Ηταν εξαιρετική εμπειρία η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό, που ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, είχε διάφορα στάδια αξιολόγησης συνολικής διάρκειας επτά μηνών και συμμετείχαν ομάδες από όλες τις χώρες της Ευρώπης». Η ιδέα μάλιστα εξελίχθηκε, έλαβε και άλλες σημαντικές διακρίσεις και κατέληξε στη δημιουργία μιας διεθνούς startup εταιρείας με το όνομα Kinems, η οποία προσφέρει πλέον λύσεις στο χώρο των υποστηρικτικών τεχνολογιών για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Την περίοδο αυτή ο Συμεών Ρετάλης κινείται μεταξύ μαθημάτων και της ερευνητικής ομάδας που έχει δημιουργήσει υπό το όνομα CoSyLlab. Αντικείμενο των μελών της είναι η έρευνα και η ανάπτυξη στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών μάθησης και πολιτισμού. «Εκτός από τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί, «συνεργαζόμαστε με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η WWF Ελλάς». Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι συνεργασίες με πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως οι Microsoft, Oracle, Smart Technologies και Google. «Ορόσημο, πάντως, των συνεργασιών μας ήταν αυτή με την Intel στο πλαίσιο του εξελληνισμού της δικτυακής πύλης Skoool.gr και του διαδραστικού μαθησιακού υλικού για μαθηματικά και φυσικές επιστήμες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», προσθέτει.
Στόχος του είναι να εμφυσήσει στους φοιτητές του το ομαδικό πνεύμα και τη συλλογικότητα. «Θέλω να καταλάβουν οι φοιτητές-συνεργάτες μου ότι πρέπει να είναι εξωστρεφείς και να τολμούν να ανταγωνιστούν για να πετύχουν τη διάκριση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να τολμούν, είτε πετύχουν είτε αποτύχουν». Πιστεύει, μάλιστα, πως στα ελληνικά πανεπιστήμια εργάζονται εξαιρετικοί καθηγητές και ότι, παρά τα όποια προβλήματα, η δουλειά που γίνεται στους κόλπους τους είναι πραγματικά καλή. «Αν ήθελα κάτι να αλλάξει», καταλήγει, «είναι το να προωθηθεί ιδιαίτερα η εξωστρέφεια, η αριστεία και η καινοτομία. Ειδικά για τον τομέα των τεχνολογιών, πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές οι μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε οι νέοι φοιτητές ή απόφοιτοι να τολμούν να σχεδιάζουν και να παράγουν καινοτόμα πράγματα που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ίδιους, στην οικονομία και την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου