Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανασυγκροτείται η πλατεία Συντάγματος


Ανασυγκροτείται η πλατεία Συντάγματος

Printer-friendly versionSend to friend
Ανακαταλαμβάνουν την πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων νωρίτερα να διαλύσουν τις μαζικές συγκεντρώσεις, με πρωτοφανή χρήση χημικών και επανειλημμένες επιχειρήσεις των μοτοσυκλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου και πάλι στο Σύνταγμα, ξεπλένοντας την πλατεία από τα χημικά, φωνάζοντας συνθήματα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Χωρίς προηγούμενο οι σημερινές κινητοποιήσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν από το πρωί τους δρόμους της Αθήνας και των περισσότερων μεγάλων πόλεων της χώρας, εκφράζοντας την οργή τους για το μνημόνιο, τα νέα μέτρα και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Από τις 7:30 το πρωί, οι αγανακτισμένοι «πολιορκούσαν» τη Βουλή και απέκλεισαν το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον ΠτΔ, Κάρολο Παπούλια. Με τους αγανακτισμένους του Συντάγματος ενώθηκαν και οι πορείες των ΠΑΜΕ από την Ομόνοια και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από το Πεδίον του Άρεως, δημιουργώντας μια πραγματική λαοθάλασσα, με πρωτοφανή μαζικότητα και παλμό.
Μαζικές συγκεντρώσεις και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, με καταλήψεις οργανισμών, ΔΕΚΟ, γραφεία περιφερειών και δημαρχεία.
Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ ηλεκτρισμένη με συνεχείς εντάσεις, και την αστυνομική παρουσία πιο αισθητή από ποτέ. Τα ΜΑΤ είχαν τοποθετήσει κλούβες σε κάθε δρόμο, εμποδίζοντας το δρόμο σε διαδηλωτές και διευκολύνοντας τους βουλευτές που ήθελαν να φτάσουν στη Βουλή.
Επεισόδια ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν άνευ προηγούμενου χρήση χημικών, σε μια προσπάθεια να πνίξουν τις διαδηλώσεις και να διαλύσουν το συγκεντρωμένο κόσμο. Ωστόσο, μια σειρά από πολιτικούς φορείς αποδίδουν τα επεισόδια σε προβοκάτσια, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματία κουκουλοφόρο με αστυνομική ταυτότητα.
Δέκα πέντε άτομα θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ έγιναν συνολικά 26 προσαγωγές, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.
Συνολικά 30 άνδρες και τρεις γυναίκες είναι οι τραυματίες, που διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οκτώ από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, ενώ ένας εισήχθη στο χειρουργικό τομέα και τρεις στο χειρουργικό.
Παρά την «πολιορκία» της αστυνομίας και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργούσαν τα δακρυγόνα, χιλιάδες πολίτες παρέμειναν στην πλατεία, αρνούμενοι να καταθέσουν τα όπλα. Από τα μεγάφωνα, οι αγανακτισμένοι απηύθυναν εκκλήσεις να σταματήσουν τόσο οι «ψεκασμοί» όσο και τα επεισόδια.
Η ηρεμία επανήλθε γύρω στις 17:30, δίνοντας τη δυνατότητα στους συγκεντρωμένους να ανασυγκροτηθούν και στους υπόλοιπους διαδηλωτές να επιστρέψουν στην πλατεία. Ομάδες πολιτών οργάνωσαν τον καθαρισμό της πλατείας από τα χημικά, ενόψει και της Λαϊκής Συνέλευσης που ξεκινάει κανονικά στις 21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου