Του Σπύρου Μαγκουφάκη
«Στις δημοτικές εκλογές κρίνεται η πορεία της κάθε πόλης, του κάθε Δήμου, της κάθε τοπικής κοινωνίας, κρίνεται η αξιοπιστία και η σοβαρότητα κάθε πρότασης και πολίτη που την υποστηρίζει, κρίνεται κάθε υποψήφιος! Δεν κρίνεται η πορεία κάθε κόμματος. Τα κόμματα κρίνονται στις βουλευτικές εκλογές. Κάθε άλλος χειρισμός συνθέτει και ένα ψευτοδίλημμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες, στραγγαλίζει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κακοποιεί και δείχνει πολιτική ανωριμότητα και έλλειψη σεβασμού απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.
Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα πεδίο σοβαρής – ίσως της σοβαρότερης – αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των «πολιτικών» των κομμάτων στο πρωτογενές δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιας αντιπαράθεσης όμως που έχει διαμορφωθεί ιστορικά από διάφορες αλλοιώσεις και στρεβλώσεις, αποπροσανατολιστικές πρακτικές, ακυρώσεις ή υποβαθμίσεις του ρόλου της, απαξιωτικές διαδικασίες, και που είναι ανάγκη να αποκατασταθεί στον πραγματικό «πρωτογεννή δημοκρατικό και παραγωγικό της ρόλο». Κι αυτός ο στόχος πρέπει να είναι το ουσιαστικό επιτελικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μόνο το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον πετύχει.
Το επιτελικό ενδιαφέρον και η βαρύτητα που πρέπει να επιδείξει το ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση , πιστεύω, θα πρέπει να προσανατολιστεί στις παρακάτω «στοχευμένες» εκλογικές επιτυχίες: πρώτιστα στην κάλπη των Ευρωεκλογών, στις κάλπες των περιφερειών και των μητροπολιτικών και μεγάλων και κρίσιμων δήμων... και δευτερευόντως στους «μικρούς» Δήμους και Κοινότητες.
Νίκη σε αυτούς τους «επιδιωκτέους» στόχους, θα είναι και η ουσιαστική αρχή της διαδικασίας