Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πού το πάει το ΔΝΤ; (Μέρος Β')


Photo: ebmorse/Flickr Photo: ebmorse/Flickr
Πού το πάει το ΔΝΤ; Αυτό είναι το ερώτημα στα χείλη πολιτών και ιθυνόντων από προχθές - από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση-καταπέλτης του ΔΝΤ που, ουσιαστικά, απεφάνθη ότι η πολιτική «διάσωσης» της Ελλάδας ήταν και παραμένει πολιτική εξώθησης στην ατέρμονη κατάρρευση. (Βλ. εδώ για μια καλή περίληψη της έκθεσης.) Όμως, για τους αναγνώστες του protagon το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί εδώ και μήνες. Στις 15 Φεβρουαρίου, protagon-ικό άρθρο με τίτλο ακριβώς αυτό το αιωρούμενο ερώτημα (Πού το πάει το ΔΝΤ;) παρουσίασε (με πληροφορίες εκ των έσω) τον προβληματισμό και τους στόχους του διεθνούς οργανισμού. Ακόμα και σήμερα εκείνο το άρθρο αποτυπώνει επακριβώς τους προβληματισμούς και τον θυμό που οδήγησε το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση-πόρισμα.
Για όσους δεν έχουν καιρό να το ξαναδιαβάσουν, στο άρθρο εκείνο είχα αναφερθεί σε υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΔΝΤ το οποίο μου είχε πει, λέξη-προς-λέξη, τα εξής: «Είναι προφανές ότι η χώρα σας,

Οι αλήθειες για Ανδρίκο Παπανδρέου που αποκαλύφθηκαν στη δίκη Καμμένου



Ο Ανδρίκος Παπανδρέου έσπευσε να πανηγυρίσει για τη δικαστική απόφαση με την οποία ο Πάνος Καμμένος υποχρεώνεται να πληρώσει το ποσό των 30.000 ευρώ για «ανάρμοστους χαρακτηρισμούς» σε βάρος του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και 500 ευρώ όποτε τους επαναλαμβάνει. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει πως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο ασχολήθηκε με την υπόθεση των CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταδίκασε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι γιατί θεώρησε πως οι ισχυρισμοί του ήταν αβάσιμοι, αλλά για τον απαξιωτικό τρόπο των δηλώσεών του, που δεν προσιδιάζουν με τον τρόπο που οφείλουν να τις εκφέρουν οι πολιτικοί σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά, όπως φέρνει στο φως το www.koutipandoras.gr, το δικαστήριο έκρινε πως ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε πραγματικά περιστατικά που ο κ. Παπανδρέου δεν διάψευσε σαφώς ως αναληθή ώστε να είναι επιδεικτικά δικαστικής εκτίμησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικώς το δικαστήριο, δεν αρκεί η αμφισβήτηση της βασιμότητάς τους, αλλά θα πρέπει ειδικώς να περιγραφεί πώς έχει η πραγματικότητα. Για παράδειγμα, να αναφέρεται κατά πόσο η συμμετοχή στην εταιρία «Unigestion-Ethos» γινόταν έναντι αμοιβής και σε καταφατική περίπτωση, αν αυτή έχει συμπεριληφθεί στα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα ώστε, σε αντιπαραβολή με τη φορολογική δήλωση που προσκομίστηκε, να διακριβωθεί η τυχόν αναλήθεια των ισχυρισμών του κ. Παπανδρέου.
Ποιά είναι τα περιστατικά, όπως περιγράφονται στη δικαστική απόφαση, τα οποία δεν διαψεύστηκαν ως αναληθή; «Ο Ανδρέας Παπανδρέου…παράνομα δεν έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση, μέχρι και το 2009, που έχει κοινοποιηθεί στην Βουλή…την εταιρεία που έχει με την γυναίκα του στην Ελβετία, την I4CENSE. Έχουμε λοιπόν παραβάσεις και οικονομικού περιεχομένου…δεν δηλώνει εταιρείες στην Ελβετία, εταιρείες παράνομες, χωρίς την άδεια του Πανεπιστημίου…».
Το δικαστήριο, μάλιστα, επιδίκασε στον κ. Παπανδρέου το ποσό των 30.000 ευρώ αντί του 1.000.000 ευρώ που είχε ζητήσει και λόγω των ενδείξεων επί των οποίων στηρίχθηκαν δημοσιεύματα, καθώς και στην προηγούμενη συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου που συνέβαλε στη διαμόρφωση συνθηκών ευεπίφορων σε υπαινιγμούς ευθύνης του για την επίμαχη υπόθεση, καθόσον αποδέχθηκε συνεργασία με εταιρία που είχε προβεί σε ενημέρωση των πελατών για τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών CDS.

Πανδωρικώς......


Παράσταση Καραγκιόζη...Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης


Ρατσίστρια με τον ρατσισμό


Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com
Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, πρόσφατα, τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί με ένα αηδιαστικό φιλί μεταξύ ανδρών σε κάποιο σίριαλ του Παπακαλιάτη. Μα, δεν ντράπηκε λίγο; Σε ένα μέσον όπως η τηλεόραση, με τέτοιο εκπαιδευτικό σκοπό και μάλιστα σε ώρα τηλεοπτικής αιχμής, έβαλε δυο άντρες να φιληθούν; Τόση ανωμαλία, πια; Έφαγε ένα πρόστιμο, όμως, το κανάλι, ξεγυρισμένο. Πολύ το ευχαριστήθηκα.
Μετά από λίγο καιρό, κάποια Μπέτυ βγήκε στην εκπομπή του Φώτη και της Μαρίας να πει τον καημό της, τραβεστί είναι αυτή -ξέρετε, αυτοί οι άντρες που γίνονται γυναίκες. Τα ύστερα του κόσμου. Ντροπή και όνειδος. 500.000 πρόστιμο έγραψαν οι φυλλάδες. Καλά να πάθουν κι αυτοί. Δεν πρέπει τα παιδιά, ειδικά, να βλέπουν τον εξευτελισμό του ανθρώπινου είδους. Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν μόνο τη σωστή εκπαιδευτική τηλεόραση: Τα βυζιά της κάθε τηλεπαρουσιάστριας έτοιμα να πεταχτούν έξω απ' το σουτιέν -γιατί "μπλουζάκι" δεν το λες- φυσικά μεσημεριανές εκπομπές με κάθε είδους πικραμένο να του χαρίζουν δώρα, φασιστόμουτρα να δέρνουν μετανάστες και εννοείται τον ορυμαγδό των τούρκικων σήριαλ, γιατί μια ξένη γλώσσα πάντα χρειάζεται.
Μια άλλη τραβεστί -θου, Κύριε- πήγε στην εκπομπή της Μενεγάκη αλλά δεν μπορούσε να αναφέρει το παρελθόν της στην τηλεόραση, γιατί θα έπεφτε μεγάλο πρόστιμο.
Βέβαια. Μας προστατεύουν, τι νομίζετε;
Ε.Σ.Ρ. τη λένε αυτή την «ανεξάρτητη» αρχή (από τι είναι ανεξάρτητη, αλήθεια;) που φυλάει τις ψυχές μας και το μυαλό μας απ' την αισχύνη των ανώμαλων και των πούστηδων.
Αυτά, στη σημερινή εποχή που έχουμε κρίση και τα κανάλια δεν έχουν λεφτά για πέταμα.
Πού είναι οι δόξες της περασμένης δεκαετίας! Η Τζενάρα και η Μπάρκα σε καθημερινό ντέρμπι με μια μπανάνα στη μέση, ενίοτε και χρυσοπληρωμένος διαιτητής η Τατιάνα με το φιδίσιο μάτι. Ε, ρε γλέντια!
Η Δρούζα απ' το απέναντι κανάλι είχε άλλες τραβεστί. Πιο "δεύτερες", αν είναι δόκιμος ο όρος. Πιο

"Ζήσε ένα μήνα σαν Έλληνας": Σχόλιο αναγνώστη στη Guardian

"Ζήσε ένα μήνα σαν Έλληνας": Σχόλιο αναγνώστη στη Guardian

ΟΧΙ στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των LGBT

Το Σάββατο, 8 Ιούνη 2013, πραγματοποιείται το 9ο Athens Pride. Τα αιτήματα και του φετινού Pride είναι πολλά και «παλιά», με κυρίαρχο αίτημα τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου –κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Οι LGBT ζη­τούν το δι­καί­ω­μα στον πο­λι­τι­κό γάμο, το δι­καί­ω­μα στο σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης, στην τε­κνο­θε­σία, όπως και την άρση των δια­κρί­σε­ων σε κοι­νω­νι­κό, ερ­γα­σια­κό και θε­σμι­κό επί­πε­δο.
Ζη­τούν επί­σης επέ­κτα­ση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος για τη Σύ­στα­ση Τμη­μά­των και Γρα­φεί­ων Αντι­με­τώ­πι­σης Ρα­τσι­στι­κής Βίας, ώστε να πε­ρι­λαμ­βά­νει σε­ξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό και ταυ­τό­τη­τα φύλου, με μέ­ρι­μνα για απο­τε­λε­σμα­τι­κή και επαρ­κή προ­στα­σία στα θύ­μα­τα ομο­φο­βι­κής και τραν­σφο­βι­κής βίας.
Προ­σθή­κη στο Σύ­νταγ­μα της χώρας του σε­ξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού και της ταυ­τό­τη­τας φύλου, ως κα­τη­γο­ρία για την οποία απα­γο­ρεύ­ε­ται κάθε διά­κρι­ση (στο πρό­τυ­πο της ευ­ρω­παϊ­κής χάρ­τας δι­καιω­μά­των).
Επί­σης, ανα­διάρ­θρω­ση της λει­τουρ­γί­ας του Εθνι­κού Συμ­βού­λιου Ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­σης, προ­κει­μέ­νου να

Ελεύθερος αφέθηκε ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης που συνελήφθη στην πλατεία Ταξίμ - ''Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή''






«Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Η σύλληψή μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός πως είμαι Ελληνας», έλεγε χθες αργά το βράδυ στο «Εθνος» ο 25χρονος φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη «φλεγόμενη» Κωνσταντινούπολη.



Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ, η περιπέτειά του έλαβε αίσιο τέλος, καθώς ο Τούρκος εισαγγελέας δεν του απήγγειλε καμία απολύτως κατηγορία και ο Ελληνας φοιτητής απελάθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του χθες το βράδυ για την Αθήνα. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην πατρίδα, εξήγησε στο «Εθνος» τι ακριβώς συνέβη.

«Το βράδυ της Τρίτης κατέβηκα για να βγάλω φωτογραφίες σε μια περιοχή κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Εκείνη τη στιγμή στο σημείο δεν υπήρχε αστυνομία, ούτε γίνονταν ταραχές. Επικρατούσε ηρεμία. Ξαφνικά έγινε μια αστραπιαία αστυνομική επέμβαση και δεν μπορούσα να αναπνεύσω από τα δακρυγόνα. Εκεί η αστυνομία με συνέλαβε μαζί με μια Γαλλίδα, μια Αμερικανίδα και άλλα άτομα. Εγώ τους είπα πως είμαι ξένος πολίτης και πως δεν έχω σχέση με τις ταραχές. Αυτό αργότερα αποδείχτηκε με βίντεο και φωτογραφίες. Γι' αυτό και ο εισαγγελέας με αθώωσε».

Εμεινε ένα 24ωρο στα κρατητήρια, αλλά όπως ο ίδιος λέει «η αστυνομία δεν μου φέρθηκε βίαια. Δεν με χτύπησε κανείς». Είναι γέννημα - θρέμμα του Ηρακλείου Κρήτης και σπούδαζε στο τμήμα αγρονόμων, τοπογράφων - μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από τον περασμένο Οκτώβρη για να κάνει την πρακτική του άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και μάζευε υλικό για τη διπλωματική του εργασία.
Ελεύθερος ο Ελληνας της Ταξίμ

«Ο Γιώργος είναι από τους πολύ καλούς φοιτητές», σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος Κωστής Κατσάμπαλος. «Το παιδί μας είναι πολιτικοποιημένο αλλά όχι κομματικοποιημένο. Δεν συμμετέχει σε επεισόδια ούτε τα προκαλεί. Του αρέσει η δημοσιογραφία, διατηρεί μια ιστοσελίδα και κατέγραφε τα γεγονότα», λένε στο «Εθνος» οι γονείς του Γιώργου, από το Ηράκλειο.



Τραβούσε φωτογραφίες
Η αγάπη του για την ενημέρωση ήταν και η αφορμή που τον έφερε στο λάθος σημείο, εξηγεί ο ίδιος. «Από το περασμένο Σάββατο πολλά ελληνικά ΜΜΕ ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου και μου ζήτησαν να τους δώσω φωτογραφικό υλικό από όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό βρέθηκα την Τρίτη το βράδυ στο σημείο όπου με συνέλαβαν, για να τραβήξω φωτογραφίες».

Ο Γιώργος Ιατρίδης προσήχθη από την τουρκική αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στα όρια της περιοχής Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από αυτόν προσήχθησαν τουλάχιστον άλλοι 8 αλλοδαποί. Οχι όλοι από το ίδιο σημείο. Οι ελληνικές προξενικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή τις πληροφορίες που υποστήριζαν πως είχε διπλωματικό διαβατήριο και πως αντιμετώπιζε την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων.

«Ουδεμία στιγμή δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τις τουρκικές αρχές», επαναλάμβαναν χθες Ελληνες διπλωμάτες που παρείχαν νομική και προξενική προστασία στον συλληφθέντα.

«ΜΑΧΙΜΟΣ»
Εστελνε ανταποκρίσεις σε ελληνικά ΜΜΕ

Από τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων o Γ. Ιατρίδης ζούσε τον παλμό των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας ανταποκρίσεις σε ελληνικά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Το «Εθνος» είχε καταγράψει τις απόψεις του την περασμένη Δευτέρα: «Με τα σημερινά δεδομένα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούμε περισσότερο από τους υπόλοιπους κατοίκους της Πόλης. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τα γεγονότα».

Σε όλες τις ανταποκρίσεις του υπογράμμιζε το αυθόρμητο ξεκίνημα των διαδηλώσεων. «Ο Γιώργος είναι το πιο ευφυές άτομο που έχω γνωρίσει και πάντα παλεύει για το κοινό καλό», λέει ο Θεοδόσης Λιαπάκης, στενός φίλος του και ένας από τους συνεργάτες του στην κοινωνική - πολιτιστική ιστοσελίδα alexiptoto.com, διαχειριστής της οποίας είναι ο Γ. Ιατρίδης.

Το σύνθημα...
Οπως λέει ο κ. Λιαπάκης, ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια το 2011, επειδή ήθελαν «να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως υπάρχει ελπίδα και μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν». Το σύνθημά τους, άλλωστε, είναι: «Γιατί το μυαλό όπως και το αλεξίπτωτο λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό»... Ο ίδιος ο Γ. Ιατρίδης σημείωνε στο Facebook την 1η Ιουνίου: «Κάτι που δεν είδα ποτέ στην Ελλάδα, το είδα στην Τουρκία. Αριστεροί, Κεμαλιστές, απλός κόσμος να αφήνουν πίσω τις κομματικές διαφορές τους, να ενώνονται και να διαδηλώνουν μαζί για το συμφέρον του τόπου. Θα το δούμε ποτέ άραγε αυτό στην Ελλάδα;».

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΜΙΑ “ΘΡΗΣΚΕΙΑ” ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Freeinquiry.gr-Ελεύθερη Έρευνα

Αντιμετωπίζοντας έναν εκλεγμένο δικτάτορα: Λαικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία


Οι μαζικές διαδηλώσεις και τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα καταστολής δεν είναι κάτι νέο στην τουρκική πολιτική ιστορία, όμως, παρόλο που οι σημερινές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία άρχισαν από τους σοσιαλιστές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βιώνουμε κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό αυτή τη φορά.
Αυτό εμ­φα­νί­ζε­ται όχι μόνο από την ορατή έλ­λει­ψη πο­λι­τι­κής εμπει­ρί­ας ενός ση­μα­ντι­κού αριθ­μού των δια­δη­λω­τών, αλλά και από το με­γά­λο αριθ­μό και την απί­στευ­τη ελα­στι­κό­τη­τα των δια­δη­λω­τών για την αντι­με­τώ­πι­ση των μα­ζι­κών και των δο­λο­φο­νι­κών επι­θέ­σε­ων της αστυ­νο­μί­ας με δα­κρυ­γό­να και αύρες. Ποια είναι η αιτία αυτής της μα­ζι­κής κοι­νω­νι­κής έκρη­ξης σε μια χώρα όπου δεν υπάρ­χει κα­νέ­να ση­μά­δι της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, και όπου η κυ­βέρ­νη­ση εξε­λέ­γη το 2011 με 50% των ψήφων;
Για να κα­τα­λά­βε­τε κα­λύ­τε­ρα τι συμ­βαί­νει, ας αρ­χί­σου­με με μια συ­ζή­τη­ση για  τη σχέ­σης με­τα­ξύ εκλο­γών και δη­μο­κρα­τί­ας. Οι Αθη­ναί­οι δη­μο­κρά­τες επι­νό­η­σαν το δη­μο­κρα­τι­κό σύ­στη­μα τους, χωρίς εκλο­γές, διότι πί­στευαν ότι οι εκλο­γές είναι η ολι­γαρ­χι­κή μέ­θο­δος επι­λο­γής των ηγε­τών, και οι μη­χα­νι­σμοί που εμπο­δί­ζουν το σχη­μα­τι­σμό μιας πο­λι­τι­κής τάξης (όπως το λα­χείο και τα συ­στή­μα­τα εκ πε­ρι­τρο­πής) είναι ο μόνος δη­μο­κρα­τι­κός τρό­πος για να επι­λέ­ξει κα­νείς τους άρ­χο­ντες. Επει­δή, οι Αθη­ναί­οι δη­μο­κρά­τες πί­στευαν ότι όχι μόνο οι εκλο­γές έχουν μια εγ­γε­νή τα­ξι­κή προ­κα­τά­λη­ψη, αλλά ότι οι εκλο­γές πα­ρέ­χουν επί­σης στους εξου­σια­στές αυ­το­νο­μία από τους εξου­σια­ζό­με­νους. Αυτό ση­μαί­νει ότι κα­θι­στούν δυ­να­τό για τους κυ­βερ­νώ­ντες να είναι σε θέση να κά­νουν ό,τι θέ­λουν. Πράγ­μα­τι, ο μόνος λόγος που η σύγ­χρο­νη φι­λε­λεύ­θε­ρη αντι­προ­σω­πευ­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση επι­κε­ντρώ­νε­ται γύρω από τις εκλο­γές δεν είναι απλώς επει­δή είναι ένα ένα ολι­γαρ­χι­κό σύ­στη­μα, είναι επί­σης ένα σύ­στη­μα που πα­ρέ­χει ερ­γα­λεία για τους εξου­σια­ζό­με­νους, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ερ­γα­λεί­ων συμ­με­το­χής πέρα από τις εκλο­γές, τις ελευ­θε­ρί­ες της αντι­πο­λί­τευ­σης, και τους ελέγ­χους σε αυ­τούς που ασκούν την εξου­σία. Παρά το γε­γο­νός ότι αυτά τα ερ­γα­λεία είναι ακόμα αρ­κε­τά ανε­παρ­κή, κά­νουν πιο δύ­σκο­λο για τους κυ­βερ­νή­τες να κά­νουν ό, τι θέ­λουν και σε κά­ποιο βαθμό υπο­χρε­ώ­νουν τις κυ­βερ­νή­σεις να λο­γο­δο­τούν στους πο­λί­τες. Ωστό­σο, αν οι εκλο­γές αρ­χί­ζουν να γί­νο­νται το μόνο θε­σμι­κό όρ­γα­νο της σύγ­χρο­νης αντι­προ­σω­πευ­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης, τότε οι εκλο­γές απλά με­τα­τρέ­πο­νται σε ένα ερ­γα­λείο για την απο­λυ­ταρ­χι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση ενι­σχύ­ο­ντας την εκτε­λε­στι­κή εξου­σία με τη λαϊκή έγκρι­ση.
Οι ιστο­ρι­κές δια­δη­λώ­σεις που  επι­κε­ντρώ­νο­νται γύρω από την αντί­στα­ση στο πάρκο Gezi της Istanbul, είναι ακρι­βώς για τα πα­ρά­πο­να που προ­κα­λού­νται από τη δι­κτα­το­ρία μιας εκτε­λε­στι­κής εξου­σί­ας που ενι­σχύ­ε­ται από την εκλο­γι­κή έγκρι­ση. Συ­γκε­κρι­μέ­να, η αντί­στα­ση στο πάρκο Gezi είναι μία από τις πε­ρι­πτώ­σεις όπου τόσο ο τα­ξι­κός χα­ρα­κτή­ρας του κρά­τους όσο και ο ολι­γαρ­χι­κός χα­ρα­κτή­ρας της εκλο­γι­κής έγκρι­σης έγι­ναν φα­νε­ροί. Πρώ­τον, ση­μα­το­δο­τεί τον τα­ξι­κό χα­ρα­κτή­ρα του κρά­τους με τρόπο που δεν θα ξε­φύ­γει ακόμα και από την πιο πρω­τό­λεια μαρ­ξι­στι­κή ανά­λυ­ση. Το Gezi είναι ένα δη­μό­σιο πάρκο στο πο­λι­τι­κό και στο κοι­νω­νι­κό επί­κε­ντρο της πόλης, Taksim, και η κυ­βέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να αντι­κα­τα­στή­σει το πάρκο με ένα εμπο­ρι­κό κέ­ντρο. Όταν οι ακτι­βι­στές άρ­χι­σαν να αντι­στέ­κο­νται με το να μην εκ­κε­νώ­σουν το πάρκο, η κυ­βέρ­νη­ση έστει­λε την αστυ­νο­μία της να «αγω­νι­στεί» για τη με­τα­τρο­πή ενός δη­μό­σιου πάρ­κου σε ένα εμπο­ρι­κό κέ­ντρο. Για να το θέσω ακόμα πιο ωμά, το κρά­τος χρη­σι­μο­ποιεί τυφλά τα όρ­γα­να της βίας για να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα του κε­φα­λαί­ου, και να με­τα­τρέ­ψει το συλ­λο­γι­κό καλό σε ιδιω­τι­κή ιδιο­κτη­σία. Ωστό­σο, το Gezi κα­τα­δει­κνύ­ει, επί­σης, τον ολι­γαρ­χι­κό χα­ρα­κτή­ρα ενός πο­λι­τι­κού κα­θε­στώ­τος που βα­σί­ζε­ται απο­κλει­στι­κά και μόνο στην εκλο­γι­κή έγκρι­ση. Επει­δή, στις εκλο­γές του 2011, κα­νείς δεν ψή­φι­σε την κυ­βέρ­νη­ση για να με­τα­τρέ­ψει το δη­μό­σιο πάρκο στο Taksim σε ένα εμπο­ρι­κό κέ­ντρο ή για οτιο­δή­πο­τε άλλο από τις πα­ρεμ­βά­σεις της κυ­βερ­νή­σης στη κοι­νω­νι­κή σφαί­ρα, αλλά μι­κρών και συ­γκε­κρι­μέ­νων εντο­λών, καθώς και για σα­φείς οδη­γί­ες για το πώς να κυ­βερ­νή­σει, η κυ­βέρ­νη­ση είχε το νό­μι­μο δι­καί­ω­μα να κρί­νει κατά το δο­κούν. Ωστό­σο, παρά την εκλο­γι­κή εντο­λή τους, αυτό το είδος των μο­νο­με­ρών ενερ­γειών που θα μπο­ρού­σαν να μην έχουν συμ­βεί σε ένα αντι­προ­σω­πευ­τι­κό σύ­στη­μα με κα­λύ­τε­ρη λει­τουρ­γία η οποία θα πα­ρή­χε τους «από κάτω» και άλλα μέσα συμ­με­το­χής και αντι­πο­λί­τευ­σης εκτός από τις εκλο­γές. Διότι, αν και το δη­μο­κρα­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο της είναι πε­ριο­ρι­σμέ­νο, σε μια φι­λε­λεύ­θε­ρη αντι­προ­σω­πευ­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση οι πο­λί­τες θα είχαν κά­ποια πρό­σβα­ση στη χά­ρα­ξη πο­λι­τι­κής, θα υπήρ­χε ένα επί­πε­δο δια­φά­νειας και ελεύ­θε­ρης δη­μό­σιας συ­ζή­τη­σης, και θα υπήρ­χε νο­μι­κός έλεγ­χος για το θέμα. Στην Τουρ­κία, από την άλλη πλευ­ρά, δεν υπάρ­χουν τέ­τοια όρια δε­δο­μέ­νης της άνευ προη­γου­μέ­νου συσ­σώ­ρευ­σης εξου­σί­ας του ΑΚΡ* από το 2007.
Το AKP έχει πλέον όχι μόνο απο­κλεί­σει τη γνω­στή ιστο­ρι­κή πρό­κλη­ση από το στρα­τό, αλλά έχει λάβει επί­σης τον έλεγ­χο των ανώ­τε­ρων δι­κα­στη­ρί­ων, και στη συ­νέ­χεια, αργά αλλά στα­θε­ρά, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη δη­μο­τι­κό­τη­τά του, «θα­νά­τω­σε» όλες τις αντι­πο­λι­τευ­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες. Μι­λώ­ντας συ­γκε­κρι­μέ­να, η πο­λι­τι­κή του Ερ­ντο­γάν δεν θα μπο­ρού­σε να βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με τα μη υφι­στά­με­να αντι­πο­λι­τευ­τι­κά μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης, και δεν θα μπο­ρού­σε να αμ­φι­σβη­τη­θεί από το δι­κα­στι­κό σώμα, που είναι τώρα υπό τον έλεγ­χο της εκτε­λε­στι­κής εξου­σί­ας, δη­λα­δή το κυ­βερ­νών κόμμα. Ως εκ τού­του, όταν ο Ερ­ντο­γάν ήθελε να με­τα­τρέ­ψει ένα δη­μό­σιο χώρο, όπου οι πο­λί­τες μπο­ρούν να συμ­με­τά­σχουν με ελεύ­θε­ρη και ισό­τι­μη αλ­λη­λε­πι­δρά­ση, σε ένα δεξιό συ­ντη­ρη­τι­κό χώρο, όπου οι πε­λά­τες επι­κε­ντρώ­νο­νται στην από­κτη­ση αγα­θών, δεν υπήρ­χε άλλος τρό­πος για να τον στα­μα­τή­σει κα­νείς, εκτός από τη δύ­να­μη των αριθ­μών.
Ωστό­σο, οι εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες άν­θρω­ποι που δια­μαρ­τύ­ρο­νται δεν αντι­στέ­κο­νται  στην αστυ­νο­μία, υπο­βάλ­λο­ντας τους εαυ­τούς  τους στη μα­ζι­κή χρήση δα­κρυ­γό­νων και ωμής βίας μόνο και μόνο λόγω της αδι­κί­ας στο πάρκο Gezi, ή απλά λόγω του γε­γο­νό­τος ότι ο Ερ­ντο­γάν είναι ένας αυ­ταρ­χι­κός ηγέ­της. Αυτές οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες συ­νέ­βη­σαν διότι εκτός από την εν εξε­λί­ξει επί­θε­ση του Ερ­ντο­γάν στις αντι­πο­λι­τευ­τι­κές ομά­δες (λαϊ­κοί, Alewites, Κούρ­δοι, σο­σια­λι­στές και άλλοι), συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του «κα­θα­ρι­σμού» τους από τις θέ­σεις εξου­σί­ας, και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση και τη φυ­λά­κι­ση τους μα­ζι­κά, για διά­φο­ρους λό­γους, εμ­βά­θυ­νε σε ένα πρω­το­φα­νή βαθμό τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και εξαι­ρε­τι­κά συ­ντη­ρη­τι­κές πο­λι­τι­κές κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού. Για να ανα­φέ­ρου­με με­ρι­κά από τα πιο πρό­σφα­τα πα­ρα­δείγ­μα­τα, το πε­ρα­σμέ­νο έτος, χωρίς πολύ συ­ζή­τη­ση, ολό­κλη­ρο το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα ανα­διαρ­θρώ­θη­κε για να εξυ­πη­ρε­τή­σει κα­λύ­τε­ρα τις ανά­γκες όχι μόνο του κε­φα­λαί­ου, αλλά και σύμ­φω­να με τα λόγια του Ερ­ντο­γάν, “να με­γα­λώ­σουν μια πιο θρη­σκευό­με­νη γενιά”. Τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα, σε μια χώρα όπου η κατά κε­φα­λήν κα­τα­νά­λω­ση αλ­κο­όλ είναι μα­κράν η χα­μη­λό­τε­ρη με­τα­ξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πέ­ρα­σε αυ­στη­ρούς πε­ριο­ρι­σμούς στην κα­τα­νά­λω­ση αλ­κο­όλ, η οποία υπε­ρα­σπί­στη­κε από τον Ερ­ντο­γάν ως εξής: “γιατί είναι δι­καιο­λο­γη­μέ­νο για σας να δε­χθεί­τε ένα νόμο που ψη­φί­στη­κε από δύο με­θυ­σμέ­νους (σύμ­φω­να με πολ­λούς ση­μα­το­δο­τεί Ατα­τούρκ και Ινο­νού), αλλά ο νόμος που είναι η επι­τα­κτι­κή ανά­γκη της θρη­σκεί­ας γί­νε­ται κάτι που θα πρέ­πει να αρ­νη­θεί­τε ... αν θέ­λε­τε να πιεί­τε, να αγο­ρά­σε­τε το ποτό σας και να πάτε να το πιεί­τε στο σπίτι σας”. Την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, το ΑΚΡ διεύ­ρυ­νε την επί­θε­ση σχε­τι­κά με τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών, κά­νο­ντας το χάπι της επό­με­νης μέρας φάρ­μα­κο χο­ρη­γού­με­νο με ια­τρι­κή συ­ντα­γή, και μια-δυο μέρες πριν ο Ερ­ντο­γάν ενέ­κρι­νε μια ανα­κοί­νω­ση που έκανε στην προει­δο­ποί­η­ση στο μετρό της Άγκυ­ρας κατά των φι­λι­ιών σε δη­μό­σια θέα. Πολ­λοί από αυ­τούς τους κα­νο­νι­σμούς θα είναι πολύ δύ­σκο­λο να εφαρ­μο­στούν, αν οι μέχρι πρό­τι­νος υπάρ­χο­ντες έλεγ­χοι υπήρ­χαν ακόμη. Για πα­ρά­δειγ­μα, το συ­νταγ­μα­τι­κό δι­κα­στή­ριο θα μπο­ρού­σε να ακυ­ρώ­σει με­ρι­κές από τις νο­μι­κές αλ­λα­γές, ή το Συμ­βού­λιο του κρά­τους θα μπο­ρού­σε να πε­ριο­ρί­σει ή να αφαι­ρέ­σει κά­ποια από τις άλλες. Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη την έλ­λει­ψη λε­ω­φό­ρων για φωνές και την έλ­λει­ψη εμπο­δί­ων ενά­ντια στην εξου­σία του Ερ­ντο­γάν, αυτές και πολ­λές άλλες πα­ρό­μοιες πο­λι­τι­κές, σε συν­δυα­σμό με τις συμ­βο­λι­κά απο­κλει­στι­κές και ασφυ­κτι­κές ομι­λί­ες του, προ­φα­νώς έχουν κάνει πάρα πολ­λούς μη υπο­στη­ρι­κτές του να αι­σθά­νο­νται όχι μόνο εντε­λώς ανί­σχυ­ροι και απο­γοη­τευ­μέ­νοι, αλλά επί­σης, πολύ θυ­μω­μέ­νοι.
Αυτή η οργή έχει πλέον εν­σω­μα­τω­θεί  σε μα­ζι­κές δια­δη­λώ­σεις, όπου εκα­το­ντά­δες  χι­λιά­δες άν­θρω­ποι παίρ­νουν πίσω την  αυ­το­νο­μία που η κυ­βέρ­νη­ση  απο­λαμ­βά­νει. Με λίγα λόγια, αν ο λόγος  για την εξέ­γερ­ση είναι η αί­σθη­ση της αδυ­να­μί­ας, η έλ­λει­ψη ελέγ­χου της ζωής τους, το άμεσο απο­τέ­λε­σμα είναι ίσως η αί­σθη­ση της δύ­να­μης με­γά­λων τμή­μα­των του πλη­θυ­σμού που απο­λαμ­βά­νει για πρώτη φορά. Προς το παρόν, έχουν πάρει τον έλεγ­χο της πόλης τους και της ζωής τους. Ως εκ τού­του, εί­μα­στε πλέον μέρος μιας αλη­θι­νά δη­μο­κρα­τι­κής στιγ­μή. Αυτή είναι μια εμπει­ρία που πη­γαί­νει πολύ πιο πέρα από τα «δη­μο­κρα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα» που απο­λαμ­βά­νουν σε άλλες αντι­προ­σω­πευ­τι­κές φι­λε­λεύ­θε­ρες δη­μο­κρα­τί­ες, οι οποί­ες στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση είναι δη­μο­κρα­τί­ες προ­σαρ­μο­σμέ­νες για τις ανά­γκες του κα­πι­τα­λι­σμού και του σύγ­χρο­νου κρά­τους. Ως εκ τού­του, από μια αντι-διαι­σθη­τι­κή σκο­πιά, οφεί­λου­με ίσως αυτή τη δη­μο­κρα­τι­κή έκρη­ξη στην έλ­λει­ψη δη­μο­κρα­τι­κού ελέγ­χου επί της εξου­σί­ας που εξου­σιο­δο­τή­θη­κε εκλο­γι­κά. Όσον αφορά τον Ερ­ντο­γάν, από την άλλη πλευ­ρά, μπρο­στά στα μάτια μας, γι­νό­μα­στε μάρ­τυ­ρες της με­τα­τρο­πής της ει­κό­νας του από έναν ηγέτη ο οποί­ος είναι ισχυ­ρός, δη­μο­φι­λής, και αν είναι λίγο πα­ρορ­μη­τι­κός, εξα­κο­λου­θεί να αντι­κα­το­πτρί­ζει τις αξίες του «τουρ­κι­κού έθνους», σε τύ­ραν­νο που είναι τόσο άπλη­στος και με­θυ­σμέ­νος από την εξου­σία ότι πα­ρό­λο που πα­ρό­τι ο ίδιος δια­θέ­τει τις ψή­φους, δεν μπο­ρεί να διοι­κή­σει πια απο­τε­λε­σμα­τι­κά τη χώρα. Είναι όντως πα­γι­δευ­μέ­νος σε ένα δι­κτα­το­ρι­κό δί­λημ­μα: αν υπο­κύ­ψει στις τρέ­χου­σες απαι­τή­σεις, θα χάσει την αντί­λη­ψη ότι είναι τόσο πα­νί­σχυ­ρος. Αν δεν υπο­κύ­ψει κα­θό­λου, θα πρέ­πει να βα­σί­ζε­ται σε μια ανα­γκα­στι­κή εξου­σία στο βαθμό που θα με­τα­τρα­πεί σε έναν σκλη­ρό τύ­ραν­νο. Μέχρι στιγ­μής ακο­λου­θεί τη δεύ­τε­ρη δια­δρο­μή, εξα­κο­λου­θεί να υπο­βαθ­μί­ζει και να ποι­νι­κο­ποιεί τους δια­δη­λω­τές, με την ελ­πί­δα ότι οι επό­με­νες εκλο­γές σε λι­γό­τε­ρο από ένα χρόνο θα οδη­γή­σουν με κά­ποιον τρόπο στη διά­λυ­ση τηε δη­μο­κρα­τι­κής ευ­φο­ρί­ας. Ωστό­σο, αν και αυτό είναι μία από εκεί­νες τις πε­ρι­πτώ­σεις όπου η δή­λω­ση ότι «η πο­λι­τι­κή είναι αο­ρί­στου χρό­νου» είναι πράγ­μα­τι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, φαί­νε­ται ότι η δια­τή­ρη­ση της κι­νη­το­ποί­η­σης είναι η μόνη πο­ρεία δρά­σης που θα βοη­θή­σει να ικα­νο­ποι­η­θούν τόσο οι δη­μο­κρα­τι­κοί όσο και οι σο­σια­λι­στι­κοί στό­χοι.

4 Ιου­νί­ου 2013

H NSA στήνει το μεγαλύτερο κέντρο υποκλοπών

H NSA στήνει το μεγαλύτερο κέντρο υποκλοπών
Σύμφωνα με το Wire οι υπάλληλοι της NSA θα μπορούν θεωρητικά να υποκλέπτουν ακόμη και κρυπτογραφημένα δεδομένα που αφορούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Ο Κρις Ίνγκλις, αναπληρωτής διευθυντής της περιβόητης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας περπατούσε αργά σε ένα τεράστιο οικόπεδο, λίγω έξω από την πόλη Μπλάφντέιλ στην Γιούτα των ΗΠΑ. Δίπλα του ο Χάρβει Ντέιβις, διευθυντής υποδομών της υπηρεσίας δεν έδειχνε καθόλου ευχαριστημένος από την παρουσία μερικών δημοσιογράφων από τοπικές εφημερίδες. Έκαναν μια τυπική δήλωση για την έναρξη εργασιών ενός νέου κτιρίου της NSA και ύστερα από μια σεμνή τελετή αποχώρησαν τόσο σιωπηλά όσο είχαν έρθει. Το ημερολόγιο έγραφε Ιανουάριος του 2011.
Λίγες ημέρες αργότερα τουλάχιστον 10.000 εργάτες είχαν πιάσει δουλειά στην ίδια τοποθεσία για να οικοδομήσουν το μεγαλύτερο κέντρο υποκλοπής και ανάλυσης πληροφοριών που έχει υπάρξει στην ανθρωπότητα. Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το έγκυρο περιοδικό τεχνολογίας Wire από τις νέες εγκαταστάσεις οι υπάλληλοι της NSA θα μπορούν θεωρητικά να υποκλέπτουν κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, από e-mails μέχρι τις αναζητήσεις κάθε χρήστη στο Google, αλλά ακόμη και κρυπτογραφημένα δεδομένα που αφορούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.
Και μόνο τα αριθμητικά δεδομένα της νέας καταστροφής αρκούν για να τοποθετήσουν το νέο κτίριο της NSA στα σύγχρονα «θαύματα του κόσμου». Οι εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν μια έκταση πέντε

ΣΟΚ για τον Έλληνα Παγκόσμιο Πρωταθλητή - Οι γιατροί στην Πολωνία διέγνωσαν λευχαιμία και στην Ελλάδα μία απλή ίωση

ΣΟΚ για τον Έλληνα Παγκόσμιο Πρωταθλητή - Οι γιατροί στην Πολωνία διέγνωσαν λευχαιμία και στην Ελλάδα μία απλή ίωση

Κρίσιμες ώρες για τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη και την οικογένειά του...
 
Συνεχίζει να είναι κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για την υγεία του 37χρονου Παγκόσμιου Πρωταθλητή του κανόε καγιάκ, Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα και να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πολωνίας, με τους γιατρούς εκεί να έχουν διαγνώσει την σοβαρότατη ασθένεια στο αίμα, τη λευχαιμία.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό και εντύπωση είναι ότι όταν ο Κιλιγκαρίδης υποβλήθηκε σε  εξετάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αγωνιστεί, είχε διαπιστωθεί ότι απλά τον ταλαιπωρεί μόνο μια απλή, καθημερινή ίωση. Πόσο τραγικό…
Έτσι ταξίδεψε χωρίς καμία ανησυχία στην πόλη Μπίντγκος της Πολωνίας, όπου θα λάμβανε μέρος σε αγώνες του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Μόνο που χθες, Τετάρτη, βρέθηκε λιπόθυμος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε από τον Πολωνό προπονητή του κι αμέσως ο Πολωνός τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ζντίσλαβ Ζούμπσκι, μεσολάβησε για τη μεταφορά του σε τοπικό νοσοκομείο..
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, Αντώνης Νικολόπουλος, συγκλονισμένος δήλωσε:
«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Το τραγικό είναι ότι ο Ανδρέας είχε κάνει γενικές εξετάσεις πριν αναχωρήσει για την Πολωνία. Είχε δέκατα και οι γιατροί του είπαν... πήγαινε! Είναι όλα καλά! Περιορίστηκαν στα επιφανειακά. Του είπαν πως πρόκειται μόνο για μια ίωση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν δυστυχώς λόγο για οξεία λευχαιμία, κάτι που δεν μπορώ πάντως να πω με σιγουριά αυτήν τη στιγμή. Αρχικά ενημερωθήκαμε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τον εγκέφαλο του αθλητή, όπου είχε διαπιστωθεί πως υπάρχει συσσωρευμένο υγρό. Τώρα, δυστυχώς, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Έχουμε κινητοποιήσει το προξενείο μας στη Βαρσοβία, έχουμε μιλήσει και με πολλούς άλλους γιατρούς. Συγκαλέσαμε επιστημονικό συμβούλιο στην Πολωνία, με δική μας πρωτοβουλία».
Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, με τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλευρό του βρίσκεται από χθες το βράδυ και η σύζυγος του…
 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι Καναδοί δίνουν μισθό 2.400 € στους Ελληνες που θα μεταναστεύσουν


Οι Καναδοί δίνουν μισθό 2.400 € στους Ελληνες που θα μεταναστεύσουν
Η κυβέρνηση της περιοχής Μανιτόμπα στον Καναδά, σε συνεργασία με την τοπική Ελληνική Πρωτοβουλία, προσφέρει θέσεις εργασίας σε Έλληνες και οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου.
Ειδικοί εκπρόσωποι του μεταναστευτικού προγράμματος της Μανιτόμπα θα επισκεφθούν την Αθήνα και από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια εργασίας στον Καναδά.
Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι κυρίως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι εργαζόμενοι σε αγροκτήματα και σε κατασκευές και οι δάσκαλοι.
Όπως δήλωσε σε καθημερινή εφημερίδα, το μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας της Μανιτόμπα Βικτώρια Δούση Σιντλ ο μέσος μισθός στη συγκεκριμένη επαρχία ανέρχεται στα 600 ευρώ την εβδομάδα (δηλαδή 2.400 ευρώ το μήνα) για ειδικότητες, όπως διπλωματούχοι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.
Για επαγγέλματα, όπως μηχανικός ή δάσκαλος, οι μισθοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Οι εργαζόμενοι στη Μανιτόμπα δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ γίνονται κρατήσεις από τον μισθό τους για τη σύνταξή τους.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Έλληνες, η ιστοσελίδα της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Φιλίας, στην οποία αναγράφονται όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη διαδικασία των συνεντεύξεων «έπεσε» το μεσημέρι της Τετάρτης.
Περισσσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. 

Το άρθρο του M. Γλέζου στη Welt



Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα
Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς αναγνώστες της εφημερίδας, γιατί
είναι δίκαιο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος
στην Ελλάδα αλλά και πώς αυτή η πράξη εξυπηρετεί <<την Ευρώπη της
αλληλεγγύης>>:****

"Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91.****

Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους
Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην
Αθήνα.****

Ήταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της
εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων.****

Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες.****

Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι' αυτά που
έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί
σας, μόνο κάποια από αυτά. Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας
με διαφορετικό βλέμμα...****

Α. *Η Μάχη της Κρήτης*.****

Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γράψει πολλοί. Είναι εύκολο να βρείτε σε
βιβλία Ιστορίας τι έγινε. Θα διαβάσετε για άντρες, γυναίκες και παιδιά που,
με τσουγκράνες και ραβδιά για όπλα, υπερασπίστηκαν τη γη τους και τη γη των
προγόνων τους.****

Απέναντί τους είχαν τον καλύτερο στρατό του κόσμου, τη Βέρμαχτ. Και ο
ουρανός έβρεχε αδιάκοπα αλεξιπτωτιστές...****

Όταν η Μάχη τέλειωσε, ο στρατός είχε νικήσει. *Μα οι γυναίκες των
ηττημένων, που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν
στο γιαλό, σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το
τίμησαν*:****

*το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε. Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός.***
**

*Ήταν ο άταφος αδελφός.*****

Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι
στους νεκρούς.****

Την ίδια ώρα, οι νικητές έμπαιναν στην Κάνδανο. Στην περιοχή γύρω από το
χωριό είχαν χάσει 27 άντρες. Και τότε, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, πήραν μια πρωτοφανή
-ακόμα και για καιρό πολέμου- απόφαση:****

*σκότωσαν όσους από τους κατοίκους βρήκαν και ξεθεμελίωσαν το χωριό*.****

Φεύγοντας, περήφανοι για το έργο τους, άφησαν και σχετικές πινακίδες!****

Αναζητήστε τις στο διαδίκτυο...****

Β. *Καισαριανή,* 10 Μάη 1944.****

Οι Ναζί εκτελούν τον 19χρονο αδελφό μου.****

Αν είχε ζήσει, θα γινόταν δάσκαλος. Μαζί του εκτελούν άλλους ογδόντα έναν
άντρες και δέκα γυναίκες.****

Στον ίδιο τόπο, εννιά μέρες νωρίτερα, τη μέρα της Πρωτομαγιάς, είχαν
εκτελέσει διακόσιους ακόμα Έλληνες πατριώτες.****

Γ. *Αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ξεκίνησα αγώνα για να
επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα όσα της όφειλε*.****

Τα γνωρίζετε. Πρόκειται για το αναγκαστικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για τις
καταστροφές στις υποδομές της χώρας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Μάλιστα, το 1995, είχα την ευκαιρία να εκθέσω το όλο ζήτημα στο γερμανικό
λαό, τόσο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας DieZeit, όσο και σε μια
αλησμόνητη εκδήλωση στο Ανόβερο.****

Αν το πέρασμα των χρόνων ακύρωνε αρχές και αξίες, αν μετέβαλε το ΗΘΟΣ των
ανθρώπων, τότε οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου ή του Ευριπίδη δεν θα
έλεγαν σήμερα τίποτα σε κανέναν.****

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπαγιατεύουν, που δεν παραγράφονται,
που δεν γερνούν καν. Και το δίκαιο είναι ένα από αυτά.****

Αν σήμερα, με όλο το βάρος των 90 χρόνων μου, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα,
είναι γιατί θεωρώ δίκαιο και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα να
επιστρέψει η πρώτη όσα οφείλει στη δεύτερη.****

Και προσέξτε κάτι. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για ΕΚΔΙΚΗΣΗ.****

Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσος για τον
γερμανικό λαό και δεν επιζητούμε εκδίκηση.****

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε.****

Όσοι βγήκαμε ζωντανοί από τον πόλεμο, είχαμε χρέος να ζήσουμε και για
λογαριασμό των νεκρών μας. Να αγαπήσουμε για κείνους, να χορέψουμε για
κείνους, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα για κείνους.****

Μάθαμε, έτσι, να εκτιμάμε και να αγαπάμε τη ζωή.****

Και το μίσος σε εμποδίζει να αγαπήσεις τη ζωή.****

Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, γνώρισα πολλούς Γερμανούς. Χαίρομαι βαθιά όποτε
μου δίνεται η ευκαιρία να τους συναντήσω και οι συζητήσεις μαζί τους είναι
πάντα καλή τροφή για σκέψη. Όλοι αυτοί, αφού άκουσαν με προσοχή τα
επιχειρήματά μου, συμφώνησαν για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας.****

Έτσι, στάθηκαν επανειλημμένα στο πλευρό μου, βοηθώντας με να επικοινωνήσω
με τον γερμανικό λαό. Αλλά δεν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τη στάση τους.
Αισθάνομαι φιλία για τους ίδιους. Κι αυτό είναι πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο
ακατάλυτο, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο ισότιμο.****

Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι ποτισμένη με αίμα. Πληρώσαμε πολύ
ακριβά τις θεωρίες των ανωτέρων φυλών και των εθνικών κρατών. Χρειαζόμαστε
μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της
αλληλοκατανόησης. Και η αναγνώριση των όσων η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα
εξυπηρετεί απολύτως αυτήν την Ευρώπη.****

Αυτή η Ευρώπη, άλλωστε, θα άρεσε και στον Σίλλερ και στον Γκαίτε και στον
Μπρεχτ".****

Άνθρωπος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι


Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com

Μαθαίνω με θλίψη και οργή ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Σαλονίκη, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Άνθιμου και τις πλάτες της αστυνομίας, διαφυλικά άτομα (τρανς) στοχοποιούνται ανηλεώς, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται - και, μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα προτού η συμπρωτεύουσα γιορτάσει την Ημέρα Υπερηφάνειας.

Τυχαίνει να γνωρίζω καλά, όπως και πολλοί συνάνθρωποί μου, τι σημαίνει να μισείς ένα κομμάτι του εαυτού σου τόσο πολύ, που να καταλήγεις να νιώθεις ξένο πρώτα το εν λόγω στοιχείο, και κατόπιν τον εαυτό σου τον ίδιο. Κάτι που δεν επέλεξες, κι ωστόσο σε καθορίζει, βασανιστικά, πνιγηρά, εκ πρώτης όψεως αναπόδραστα. Στην περίπτωσή μου αυτό ήταν το παιδικό μου πάχος, προϊόν απρονοησίας και κακών χειρισμών των γονιών μου, και το οποίο με καταδίκασε σε χρόνια αυτομομφής αν όχι απέχθειας για το σώμα αυτό που με βάραινε, πάνω απ' όλα, με τον ακλόνητο προσδιορισμό που μου απέδιδε: ο χοντρός. Κι όλα εκείνα τα πικρά χρόνια ένιωθα να παλεύει εντός μου ένας άλλος εαυτός, λεπτός, ερωτεύσιμος, που δεν θα επισκίαζε με την ταμπέλα του πάχους το μυαλό, την ψυχή και τα επιτεύγματά μου. Μπορεί άλλοι να ήταν -και να είναι ακόμα- απολύτως συμφιλιωμένοι με τα περιττά τους κιλά, εμένα όμως ήταν ο εφιάλτης μου. Παρόμοιες αγωνίες πέρασα κι ώσπου να αποδεχθώ την ομοφυλοφιλία μου, στοιχείο του εαυτού μου εξίσου αδιάψευστο όσο και το χρώμα των ματιών μου, που ωστόσο, μέχρι να χωνέψω πως δεν ήταν επιλογή μου από διαστροφή - όπως πρεσβεύει η Εκκλησία και συχνά, δυστυχώς, και η οικογένεια - κι ότι δεν ήμουν «λάθος της φύσης», με βασάνισε πολύ, ιδίως σε συνδυασμό με την άκρως αντιερωτική (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια) παχυσαρκία μου. Ήθελα να αλλάξω, να γίνω ένας ευτυχισμένος ομοφυλόφιλος, με μερτικό στη ζωή.

Η δυσφορία φυλετικής ταυτότητας (gender dysphoria) είναι ένα φαινόμενο αναγνωρισμένο και μελετημένο από την επιστήμη: πρόκειται πολύ απλά για ανθρώπους που νιώθουν ως ξένο το ίδιο τους το φύλο και τα οποία, ώσπου να αποζητήσουν και να καταφέρουν να προβούν σε αλλαγή (σε διόρθωση) αυτού που πάντα αντιλαμβάνονταν ως λάθος, υποφέρουν, βλέποντας στον καθρέφτη και στα μάτια του κόσμου έναν εαυτό που δεν μπορούν να αποδεχθούν και να αγαπήσουν.

Προσπαθώ, ως άντρας, να φανταστώ το τυραννικό αυτό αίσθημα, και σας καλώ να κάνετε το ίδιο. Να φανταστώ πώς θα αισθανόμουν αν αυτό που σε μια πρώτη βιαστική εκτίμηση μου μοιάζει με ευνουχισμό ήταν στην πραγματικότητα το όνειρο της λύτρωσής μου από ένα σώμα που δεν αγαπώ, που με πνίγει. Και σαν να μη φτάνει αυτό το διαρκές μαρτύριο, να έχω απέναντί μου, φρουρούς μιας «ηθικής» που δεν με εκφράζει, γονείς, συγγενείς, κι αγνώστους, που είναι έτοιμοι να με χλευάσουν για την επιθυμία μου να αλλάξω, και που ακόμα κι αν καταφέρω ν' αλλάξω, να γίνω η γυναίκα που ανέκαθεν ένιωθα να ζει στραγγαλισμένη εντός μου, θα μου κλείσουν κάθε δίοδο κοινωνικής ένταξης, καθιστώντας απαγορευμένη την εργασία μου σε μια τράπεζα, λόγου χάρη, σ' ένα νοσοκομείο ή σ' ένα σχολείο. Και η ίδια αυτή κοινωνία που θα με εξωθήσει συχνά στην πορνεία ως μόνο μέσον επιβίωσης, θα μου την έχει διαρκώς στημένη, έτοιμη, με την αγιαστούρα στο ένα χέρι και το κλομπ στο άλλο, να με αρπάξει και να μου θυμίσει πώς το μίσος κάνει τον άνθρωπο τέρας.

Το γιατί οι εκάστοτε ιεράρχες -που βιοπορίζονται πλουσιοπάροχα από μια «θρησκεία της αγάπης»- στρέφονται με τόσο μένος ενάντια στην ερωτική και φυλετική διαφορετικότητα, είναι ευνόητο: είναι οι εκπρόσωποι της πεπαλαιωμένης ηθικής. Αυτό πουλάνε, διότι αυτό θέλει ν' αγοράσει το ποίμνιό τους. Και θα μου ήταν και παντελώς αδιάφοροι (η θρησκεία άλλωστε έχει μακρά παράδοση στην αμβλύνοια, καθώς και στην καταδυνάστευση μέσω του σκοταδισμού και του φόβου) εάν οι έμμισθοι αυτοί γενειοφόροι του Δημοσίου δεν εξαπέλυαν ποταμούς μίσους ενάντια σε μερικούς από τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας (κάνοντας γαργάρα την «αγάπη για τον πλησίον»), φτάνοντας στο σημείο να υποκινήσουν πράξεις βίας που παραπέμπουν σε μαρτυρικές θεοκρατίες.

Το κακό αυτό επείγει να σταματήσει (άμεσα, με επέμβαση του εισαγγελέα και μέριμνα του κράτους, όσο κι αν αυτά ηχούν ως όνειρα απατηλά) - και πιστεύω ακράδαντα ότι, συν τω χρόνω, τέτοιες ενέργειες θα φτάσουν να θεωρούνται αδιανόητες. Τα παιδιά μου μπορεί να έχουν δασκάλα που έτυχε να γεννηθεί άντρας ή να ερωτευτούν αγόρια που γεννήθηκαν κοπέλες. Κι αν σε κάποιους η ιδέα αυτή φαντάζει τερατώδης, να είναι βέβαιοι πως τα τέρατα της ελλαδικής προϊστορίας είναι οι ίδιοι κι ότι, η ιστορία, τους επιφυλάσσει το πιο σκονισμένο της χρονοντούλαπο.

"Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι", γράφει η Σιμόν ντε Μπωβουάρ στο Δεύτερο Φύλο, μιλώντας για τις διεκδικήσεις, τις μάχες και την τόλμη που απαιτεί η απόκτηση μιας στιβαρής γυναικείας ταυτότητας, άτρωτης στις δολιοφθορές του ανδροκρατούμενου κόσμου.
Παραφράζοντας τη σπουδαία φεμινίστρια - απ' τις πρώτες διδάξασες στην απόλυτη ομαλότητα της ερωτικής πολυμορφίας- άνθρωπος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι.

Εύχομαι να γίνουμε όλοι. Ή, έστω, όσοι δεν το επιθυμούν, να καταλάβουν -επιτέλους- ότι η βρομιά που αποκηρύσσουν κατοικεί αποκλειστικά μέσα τους.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Βόμβες από το ΔΝΤ που εξοργίζουν: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο - "Από το πρώτο πακέτο τα περισσότερα λεφτά πήγαν στους Ευρωπαίους"

- Το εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal
Βόμβες από το ΔΝΤ που εξοργίζουν: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο - "Από το πρώτο πακέτο τα περισσότερα λεφτά πήγαν στους Ευρωπαίους"- Aναφέρει πως η Ελλάδα δεν πληρούσε 3 από τα 4 κριτήρια για να μπει σε Μνημόνιο
- ΔΝΤ: Οι τράπεζες πίεζαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μην γίνει κούρεμα του χρέους
- Παραδέχεται ότι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έγινε τέτοια δημοσιονομική εξυγίανση. Όχι μόνο διαφοροποίηση αλλά τεράστια απόψεων αποδεικνύεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ, που αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο, το ΔΝΤ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ένταξη της Ελλάδας στο λεγόμενο πακέτο διάσωσης, καθώς όπως επισημαίνεται δεν πληρούσε τρία από τέσσερα κριτήρια με τα οποία εισέρχεται μία χώρα σε ένα τέτοιο πακέτο. Δεν παραλείπει το ΔΝΤ να αναφέρει στο έγγραφό του πως στην ουσία παρενέβη τους δικούς του κανόνες, προκειμένου το τεράστιο χρέος της Ελλάδας να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο!
Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρονται με αιχμές κατά της ευρωζώνης, καθώς σημειώνουν πως το μεγαλύτερο όφελος από το πρώτο πακέτο του 2010 αυτό καρπώθηκε από την ευρωζώνη και όχι από την Ελλάδα και αυτό γιατί έτσι έδωσαν χρόνο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να προστατέψουν τον εαυτό τους και να προετοιμαστούν για τις πιθανές επιπτώσεις από μία κατάρρευση της Ελλάδας.
Στο έγγραφο το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στις χώρες της ευρωζώνης για την καθυστέρηση να ληφθεί η απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους, κατηγορώντας τις τράπεζες που όπως αναφέρεται διακρατούσαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και ασκούσαν σφοδρές πιέσεις στις κυβέρνησης. Από την άλλη στο έγγραφο φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούσαν αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το σκληρό πρόγραμμα.
Στο άρθρο του Wall Street Journal έντονη κριτική υπάρχει και για την Κομισιόν, στην οποία ουσιαστικά καταλογίζει απειρία και προχειρότητα, στη διαχείριση μίας τέτοιας μεγάλης κρίσης. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, προκύπτει πως κανένα από τα μέλη της τρόικας δεν θεωρούσε τη λύση για την Ελλάδα ιδανική και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Στο έγγραφο αυτό δεν ξεφεύγουν και οι ελληνικές κυβέρνησης, καθώς τις καταλογίζουν ευθύνες που δεν προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας, ενώ αναφέρουν αυτό που οι έλληνες γνωρίζουν ήδη πολύ καλά! Πώς τα βάρη του Μνημονίου μοιράστηκαν δυσανάλογα στην κοινωνία με τους αδύναμους να πληρώνουν τη νύφη. Πάντως, για τα όποια κατορθώματα της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναφέρει πως ιστορικά δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο μέγεθος περικοπών και φορολογικών αυξήσεων.

KLARINA BOURANA: 4.000 «ενοχλητικά» ελληνικά προφίλ εξαφάνισε σε μια ώρα το facebook

KLARINA BOURANA: 4.000 «ενοχλητικά» ελληνικά προφίλ εξαφάνισε σε μια ώρα το facebookΟ Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος ψάχνει να βρει τα profile φίλων του Βαξεβάνη, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Χατζηστεφάνου, Πάολα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους «ενοχλητικούς» που έπρεπε να σωπάσουν.
Θα μπορούσε να είναι σενάριο από ταινία οργουελικής επιστημονικής φαντασίας, όμως από ότι φαίνεται, τα όρια πια μεταξύ του τι μπορεί να συμβεί και του τι ήδη συμβαίνει, έχουν καταργηθεί με εφιαλτικό πλέον τρόπο. Μόλις λίγες ώρες πριν, 4.000 προφίλ, εξαφανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το facebook και στη θέση τους μπήκε ανακοίνωση που γράφει ότι το περιεχόμενο αφαιρέθηκε λόγω προσβλητικού περιεχομένου. Το διαπίστωσα, προσπαθώντας να μπω στη σελίδα του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου, και αργότερα διάβασα την ανακοίνωση για το θέμα του indymediatrolls.com που το επιβεβαιώνει.
Οχι τυχαία, στην πλειοψηφία του αυτά τα προφίλ ανήκουν σε αντικαθεστωτικούς ανθρώπους από τον ευρύ προοδευτικό χώρο, και σε φορείς υποστήριξης μειονοτήτων. Όσο για το «προσβλητικό» περιεχόμενο τους, είναι ακριβώς αυτό το οποίο φαντάζεσαι. Φωνές αντίδρασης απέναντι στον νεοφασισμό, τη Χρυσή Αυγή και την επιστρατευμένη δημοκρατία.
Η πρωτοφανής αυτή πράξη, έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ύποπτη ανακοίνωση της διεύθυνσης του facebook, πως θα λαμβάνει μέτρα ώστε να μην επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών και υλικού που (με τα δικά τους κριτήρια) προτρέπουν σε πράξεις βίας. Εννοώντας φυσικά αντίδρασης και διαφορετικότητας. Όπως πχ, μια φωτό από απεργιακή κινητοποίηση. Γιατί έχω περιπλανηθεί σε πολλά από αυτά τα προφίλ τα οποία απλώς επιτελούν τον ρόλο που θα έπρεπε να επιτελούν τα ΜΜΕ: Φωτίζουν και τονίζουν μια άλλη, καθ' όλου βολική για το σύστημα πραγματικότητα, αφυπνίζοντας και προτρέποντας σε αντίδραση. Η βία όπως την αντιλαμβάνεται το πρόδηλα πλέον, αντιδημοκρατικό facebook.
Το πώς συνέβη μαζικά το συγκεκριμένο γεγονός που πλέον βλάπτει σοβαρά, ή μάλλον αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αποδεικνύει τη στενή του διασύνδεση με διάφορους φορείς, σίγουρα δεν είναι τυχαίο και πιθανότατα σχετίζεται με την άμεση παρακολούθηση των κινήσεων 'σεσημασμένων' χρηστών του μέσου από την Ελληνική Αστυνομία.
Σαφέστατα, για να προχωρήσει το facebook στην μαζική εκκαθάριση, (η οποία με τη σειρά της αποδυνάμωσε πολλά forum και ομάδες μέλη των οποίων ήταν οι διαγραμμένοι) χρειάστηκαν reports, πολλά reports από «καλοθελητές» ή φορείς που ανέφεραν τα συγκεκριμένα προφίλ ως επικίνδυνα και ενοχλητικά. Καλοθελητές από την κυβερνητική δικτατορία και εννοείται από τα φασιστικά μορφώματα.
Σε μια ακόμα πιο περίεργη εξέλιξη της ιστορίας, με διαστάσεις πλέον προβοκάτσιας, ακριβώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το facebook, μετά τον διαδικτυακό σάλο αντιδράσεων, επανέφερε αρκετά από αυτά τα προφίλ, καθιστώντας τρελούς και συνωμοσιολόγους όσους προέβησαν στη δημοσιοποίηση της φασιστικής αυτής πράξης. Έχοντας τους φυσικά πλέον στοχοποιήσει, για την αμέσως επόμενη στραβή.
Είναι ολοφάνερο, πως A STORM IS COMING. Xωρίς πολυτέλειες συγγνώμης και λεπτές διαχωριστικές γραμμές. Όποιος δεν είναι εναντίον αυτού του συστήματος, είναι ξεκάθαρα φίλος του. Ενώ το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτει πως αυτό που το ενδιαφέρει όσον αφορά στην κοινωνική επαφή των μελών του, είναι το κουμκάν του σαλονιού και η μαζική ύπνωση μιας σαπουνόπερας. Σαν αστική αυλή μεζονέτας, με κυράτσες που θα ανταλλάσσουν μόνο ανώδυνα κουτσομπολιά, και θα ποστάρουν φωτογραφίες των γατιών τους, των σκυλιών τους, των μωρών τους και των διακοπών τους στην Πάρο με το μαγιό τραβηγμένο μέσα στην κωλοχαράδρα για να αναδείξουν την κυτταρίτιδα στα κάλλη τους, χτυπώντας φραπεδιέρες με καψωμένο βλέμμα σεξουαλικής στέρησης.
Ένα ομαδικό λουτρό για ανώδυνες καθαρίστριες επικίνδυνων ιδεολογικών μπιντέδων που παίζουν πασιέντζα. Δυστυχώς από τους εμπνευστές του σημερινού συμβάντος, διέφυγε το πιο σημαντικό στην πρόκληση τους. Πώς κάθε τέτοια δράση, ειδικά στην εποχή της διαδικτυακής επικοινωνίας, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τέτοιας κλίμακας που δεν μπορεί καμία απαγόρευση να ελέγξει. Με πολύ πιο απλά λόγια, κάποιοι σήμερα, άνοιξαν ασκούς Αιόλου που ούτε διανοούνται, κατέστησαν ακόμα και τον πιο παθητικό χρήστη, ενήμερο για πράγματα που ως τώρα ανήκαν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και της γραφικότητας, απέδειξαν εμπράκτως τον διακαή τους πόθο για κατάλυση της δημοκρατίας χωρίς καν προσχήματα, και έσκαψαν μόνοι το λάκκο τους. Η μέρα που θα πέσουν μέσα σε αυτόν, πλέον δεν αργεί, εφ' όσον ο πόλεμος μόλις κηρύχτηκε και οι κανόνες του, ειδικά στην ηλεκτρονική του μορφή, ευτυχώς συνεχίζουν να διαμορφώνονται γρήγορα και άμεσα, πολύ μακριά από τα κέντρα εξουσίας, τις λιπαρές προσδοκίες τους και τα μουδιασμένα αντανακλαστικά τους. Θα τα ξαναπούμε.

Υπόθεση Γιαϊλά: Απαγωγή ή νέο μοντέλο έκδοσης προσφύγων

Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, απήχθη στη μέση του δρόμου στα Εξάρχεια και με διαδικασίες «Fast Track» βρέθηκε κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Η ΕΛΑΣ δηλώνει άγνοια για το περιστατικό, ωστόσο από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών και μια απευθείας συνεργασία με τις τουρκικές υπηρεσίες. Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, που ασχολήθηκε με την υπόθεση, μιλώντας στο tvxs.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και την πρώτη περίπτωση ενός νέου μοντέλου άμεσης έκδοσης πολιτικών προσφύγων, με το οποίο παρακάμπτεται κάθε νόμιμη διαδικασία.


«Υποπτευόμαστε (βάσει των στοιχείων και της αδράνειας της ΕΛΑΣ) πως όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο κάποιας άτυπης συμφωνίας. Μοιάζει με μια ‘Fast Track’ έκδοση. Η Τουρκία έχει μέχρι σήμερα καταθέσει μια σειρά αιτημάτων έκδοσης που έχουν απορριφθεί από τα ελληνική δικαστήρια, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί ένα άτομο που έχει αιτηθεί άσυλο», αναφέρει η Ιωάννα Κούρτοβικ.

Παράλληλα σημειώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα. «Στην περίπτωση της απαγωγής των Πακιστανών, αυτοί είχαν αφεθεί στη συνέχεια ελεύθεροι, ενώ στις δύο περιπτώσεις που είχαμε παράδοση ατόμου, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Μοχάμεντ Χαμντάν, έγινε μέσω τρίτης χώρας και ποτέ απευθείας. Ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε στην Κένυα για να παραδοθεί στη συνέχεια στην Τουρκία, ενώ ο Χαμντάν αρχικά φυλακίστηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια στάλθηκε στην Αίγυπτο, όπου τον περίμεναν οι αμερικανικές υπηρεσίες και έκτοτε βρίσκεται κρατούμενος στις ΗΠΑ. Ο Μπουλούτ Γιαϊλά φαίνεται πως είναι η πρώτη περίπτωση μιας απευθείας παράδοσης», εξηγεί.



Η απαγωγή


Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, περίπου στις 9.30, ο τούρκος πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά επέστρεφε από ένα εστιατόριο στην περιοχή των Εξαρχείων, στέκι μεταναστών. Πενήντα περίπου μέτρα πιο μακριά, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Καποδιστρίου τον περίμενε ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο. Πέντε άνδρες βγήκαν από το ασημί πεζό, τον χτύπησαν, τον φίμωσαν, τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητο και αποχώρησαν. Το περιστατικό αντιλήφθηκαν περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής, που έσπευσαν στο σημείο. Άμεσα δραστηριοποιήθηκαν οργανώσεις και δικηγόροι σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο Μπουλούτ Γιαϊλά, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο από τις Αρχές, οι οποίες επίσης ειδοποιήθηκαν.

«Την Πέμπτη το βράδυ ειδοποιηθήκαμε για την απαγωγή. Έχουμε πλέον στα χέρια μας καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες για το περιστατικό. Εγώ και δύο δικηγόροι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ξεκινήσαμε την έρευνα. Επικοινωνήσαμε με διάφορα αστυνομικά τμήματα, ωστόσο όλοι αρνήθηκαν πως ο εν λόγω πρόσφυγας κρατείται. Για πολλοστή φορά ενημερώσαμε την υποδιεύθυνση αλλοδαπών πως ο Μπουλούτ Γιαϊλά έχει αιτηθεί άσυλο και δεν θα πρέπει να απελαθεί», δηλώνει στο tvxs.gr η Ιωάννα Κούρτοβικ.

Μεταξύ άλλων η δικηγόρος επισήμανε την άνεση στις κινήσεις των απαγωγέων, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, παρά το γεγονός πως το περιστατικό συνέβη στη μέση του δρόμου, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο βρέθηκε και ένα περιπολικό το οποίο αποχώρησε. «Δεν ξέρουμε αν είχε σχέση, ούτε αν είδε ή όχι το περιστατικό, ωστόσο η παρουσία του δημιουργεί έναν προβληματισμό».

Αίτημα χορήγησης ασύλου


Το ζήτημα κατάθεσης αιτήματος χορήγησης ασύλου είχε αναλάβει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο Μπουλούτ Γιαϊλά απευθύνθηκε στο ΕΣΠ ζητώντας την συνδρομή του Συμβουλίου ώστε να τους προστατευτεί, όπως προβλέπεται από διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Όπως είχε πει ο Μπουλούτ Γιαϊλά στα μέλη του ΕΣΠ είχε συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία.

Το ΕΣΠ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις 20-5-2013 εστάλη, από το ΕΣΠ, τηλεμοιοτυπία (με αριθμό πρωτοκόλου 707 /20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πέτρου Ράλλη ), με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία γνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο  Bulut Yayla , όπως μας δήλωσε, είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.

Και ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Bulut Yayla  απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ης Μαίου.

Το βράδυ της Πέμπτης 30/5, λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, που μας έγινε γνωστή από συμπατριώτες του εξυπηρετούμενους του ΕΣΠ, οι δικηγόροι του, με τηλεφωνική παρέμβαση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής έθεσαν, εκ νέου, τον κίνδυνο που διατρέχει ο Bulut Yayla, ως θύμα βασανιστηρίων και το συναφές αίτημα ασύλου του και τόνισαν την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να σταματήσει οιαδήποτε διαδικασία επιστροφής/ επαναπροώθησής του στην Τουρκία.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επομένη το πρωί (31/5/2013), τόσο με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όσο και με αποστολή και δεύτερης τηλεμοιοτυπίας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, με αίτημα την αναγκαία και επείγουσα λήψη μέτρων για την άμεση προστασία του, επισημαίνοντας και πάλι ότι είναι θύμα βασανιστηρίων και ότι  η τυχόν επιστροφή του ή απέλασή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση)».

Στοιχεία για την εμπλοκή της ΕΛΑΣ


Μιλώντας στο tvxs.gr η Ιωάννα Κούρτοβικ σημειώνει πως την επομένη της απαγωγής μαζί με τον Δημήτρη Τσουκαλά (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και άλλους δικηγόρους επισκέφτηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση. «Μιλήσαμε με αρμόδια στελέχη της ΓΑΔΑ οι οποίοι δήλωναν άγνοια για το περιστατικό», σημειώνει.

Ωστόσο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μια μαρτυρία δημιουργεί νέα στοιχεία στην υπόθεση. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε τον τρόπο που έγινε η απαγωγή, αλλά ταυτόχρονα έδωσε και κάποια στοιχεία για το αυτοκίνητο, μεταξύ άλλων και τον αριθμό κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, η ΓΑΔΑ τους πληροφόρησε πως ο εν λόγω αριθμός κυκλοφορίας «ανήκει στους αριθμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ στα υπηρεσιακά της αυτοκίνητα». «Δεν μας είπαν ότι ανήκει σε κάποιο αυτοκίνητο συγκεκριμένα, αλλά πως είναι ένας από τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται», σημειώνει και προσθέτει πως από τη μία η ΕΛΑΣ «επιβεβαιώνει πως ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται, αλλά από την άλλη δεν ομολογεί την εμπλοκή της στο περιστατικό».

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι πως η αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα για την απαγωγή, αλλά δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση. Όπως αναφέρει η Ιωάννα Κούρτοβικ από την προκαταρκτική εξέταση επιβεβαιώνεται πως «έχει γίνει τηλεφώνημα στην άμεση δράση, μάλιστα η καταγγελία ήταν επώνυμη, όπου δόθηκε ακόμα και η πινακίδα του αυτοκινήτου». «Η Άμεση Δράση ειδοποιήθηκε το βράδυ της απαγωγής αλλά η ΕΛΑΣ δεν έκανε καμία κίνηση. Μάλιστα αρχικά από την αστυνομία δεν επιβεβαιωνόταν πως υπήρξε καταγγελία, ωστόσο τελικά από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι αρχές είχαν ενημερωθεί. Ελπίζουμε πως θα μας δοθεί και ο διάλογος για να δούμε τι ακριβώς έχει ειπωθεί».

Επίσης οι αρχές υποστήριζαν αρχικά πως δεν είχαν κανένα στοιχείο για τον Μπουλούτ Γιαϊλά, καθώς ήταν ένας πρόσφυγας από την Τουρκία και δεν τον γνώριζαν. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, μετά την ανακοίνωση του ΕΣΠ πως είχε ζητηθεί να οριστεί ημέρα για συνάντηση για να καταθέσει το αίτημα χορήγησης του ασύλου, οι αρχές παραδέχτηκαν πως είχε οριστεί μια ημέρα κατά την οποία όμως ο Γιαϊλά δεν παρουσιάστηκε. «Υποπτευόμαστε λοιπόν πως δεν ήταν εντελώς άγνωστος στην ελληνική αστυνομία», σημειώνει.

Τουρκικές αρχές: Ο Γιαϊλά συνελήφθη «τυχαία στα σύνορα»


Άμεσα ο Μπουλούτ Γιαϊλά βρέθηκε στην αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης, η οποία ειδοποίησε την οικογένειά του και στη συνέχεια τον δικηγόρο του. «Από τον δικηγόρο του μάθαμε πως κατά τη μεταφορά του από τα Εξάρχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπως αφηγήθηκε ο ίδιος ο Μπουλούτ Γιαϊλά, ενεπλάκησαν τρεις διαφορετικές ομάδες. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο μεταφέρθηκε φιμωμένος, ενώ η δεύτερη ομάδα του φόρεσε μια κουκούλα και μια νάιλον σακούλα στο κεφάλι, ώστε να μην βλέπει. Αίσθησή του, καθώς δεν μπορούσε να δει, είναι πως δεν τον περάσανε από κάποιο ελεγχόμενο σημείο των συνόρων. Όπως είπε περάσανε πεζοί και μάλιστα ο ίδιος έπεσε και τον έσερναν. Αναφέρει επίσης πως ένιωσε στο κορμί του συρματοπλέγματα. Ίσως να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα στη συνέχεια», δηλώνει η κ. Κούρτοβικ.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η έκθεση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, στην οποία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αναφέρεται πως ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη τυχαία, ύστερα από καταγγελία πολιτών, και ενώ περιφερόταν κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επιπλέον ο Μπουλούτ Γιαϊλά ανέφερε στον δικηγόρο τους πως από τις τρεις ομάδες, η πρώτη μιλούσε Ελληνικά, η δεύτερη Ελληνικά και Τουρκικά και η τρίτη ομάδα Τουρκικά και Αγγλικά.

Άγνωστη δράση και συνηθισμένες κατηγορίες


Ερωτηθείσα αν γνωρίζει ποια ήταν η δράση του Μπουλούτ Γιαϊλά στην Τουρκία που τον μετέτρεψε σε στόχο των υπηρεσιών η Ιωάννα Κούρτοβικ ανέφερε πως μέχρι αυτήν την ώρα «δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη δράση». «Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι οι γνωστές και οι συνηθισμένες που αποδίδονται στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και όχι κάτι παραπάνω. Δηλαδή πως είναι μέλος οργάνωσης που αποβλέπει στην ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού καθεστώτος στην Τουρκία και επομένως είναι τρομοκράτης».

Σημειώνεται πως ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Τουρκίας είναι ασαφώς διατυπωμένος και εύκολα μπορεί να κριθεί κάποιος ως «τρομοκράτης» από τις αρχές. «Συνήθως τους αποδίδεται και κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, ωστόσο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή ή ιδιαίτερη κατηγορία και αυτό είναι και η δική μας απορία. Δεν δικαιολογείται δηλαδή το περιστατικό από

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΑΛΛΙΕΡΗΓΣΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ...!!!

Αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Η είδηση Αστυνομίας Τροφίμων στις Η.Π.Α. πέρασε απαρατήρητη από τον ελληνικό Τύπο (και τους πολιτικούς μας) παρ’ όλο που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε αντιληφθεί, πώς ο λαός των Η.Π.Α. αποτελεί τον «πιλότο» όπου δοκιμάζονται και πρωτοεμφανίζονται όλα όσα θα επιβληθούν αργότερα παγκοσμίως.
Όταν διορθωθούν οι ατέλειες που θα παρατηρηθούν κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τότε περνούν στην Ευρώπη και λίγο αργότερα έρχονται και σε μας. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, εν σχέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι καθυστερεί (ή και ματαιώνεται) η εφαρμογή των μέτρων.
Μετά από αυτά, θα περιμένουμε πότε θα έρθει στην Ελλάδα η νέα «εφεύρεση», που σκοπό έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από τις λίγες μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων. Πρόκειται για τον «Νόμο S 510, για απαγόρευση ελεύθερων καλλιεργειών»! Οι μικροκαλλιεργητές και οι ιδιώτες, δεν θα μπορούν να διατηρούν και φυσικά να φυτεύουν σπόρους, κατ’ αρχήν σε λαχανόκηπους.
Ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους η αμερικανική γερουσία ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την… προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά τη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.
Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ, στο 80% περίπου της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους (όλα για το καλό μας).
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν τα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που αυτοαναιρούνται από άλλα άρθρα.
Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πώς παράγονται τα τρόφιμα, με ποιες διαδικασίες και ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.
Καθίσταται φανερό, ότι οσημέραι και περισσότεροι έλεγχοι θα καθορίζουν τον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των ισχυρών.
Αναρωτιέται κάποιος αν ξαναγυρίζουμε κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, όπου το είδος της ελευθερίας του ανθρώπου βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από τις επιθυμίες του άρχοντα. Εμείς οι Έλληνες βέβαια, το έχουμε αντιληφθεί, αφού τα τελευταία χρόνια αποφασίζουμε «ελεύθερα», ό,τι επιθυμεί η Τρόικα.
himaira.blogspot.com/tro-ma-ktiko
http://www.stoxos.gr/

Τζήμερος: Εχετε φάει φέσι, κύριε Στουρνάρα;

Πώς ο Τζήμερος προκαλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΜΕνα σπαρταριστό άρθρο που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών γράφει ο πρόεδρος της Δημιουργίας!Ξανά Θάνος Τζήμερος. Εξηγεί πώς το κράτος «ο μέγας απατεών, ο φεσαδόρος των 7,5 δισ. ''το παίζει'' εγγυητής της νομιμότητας και δίνει το ρυθμό στο χορό της παρανομίας παραβαίνοντας τους νόμους που θέσπισε». Και αναφέρει τα φέσια που «έφαγε» ο ίδιος.
Το 2009 έφαγα 105.000 ευρώ «φέσι» από 6 πελάτες. Πλήρωσα ΦΠΑ που δεν εισέπραξα. Πλήρωσα αγγελιόσημο που δεν εισέπραξα. Πλήρωσα τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις στα ΜΜΕ. Πλήρωσα τους τυπογράφους για τα έντυπά τους. Πλήρωσα τους υπαλλήλους μου που τα σχεδίασαν. Πλήρωσα φόρο για εισοδήματα που δεν απέκτησα. Πλήρωσα προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε σε ανύπαρκτα κέρδη. Πλήρωσα επιπλέον και έκτακτη εισφορά διότι λογιστικά η εταιρεία μου είχε κέρδος πάνω από 100.000 ευρώ. Το κράτος δεν δέχεται ότι υπάρχει περίπτωση και να μην πληρωθείς! Θεωρεί ότι αφού κόπηκε τιμολόγιο έχει νομοτελειακά εξοφληθεί. Και σε φορολογεί.
Παρένθεση-ερώτηση 1η προς τους φωστήρες του οικονομικού επιτελείου: όταν υπολογίζετε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών (το 2012 ήταν 1,3 δισ., με 2,3 δισ. το 2011 - κι εκεί ύφεση έχουμε!), έχετε υπολογίσει τους φόρους που αναλογούν και θα μπουν στην τσέπη σας, χωρίς να έχουν μπει ποτέ στην τσέπη του φορολογούμενου;
Αυτός, λοιπόν, που τρώει τη μια μαχαιριά από την ακάλυπτη επιταγή, τρώει και τη δεύτερη από την εφορία για να τον αποτελειώσει. Κάποιοι καταρρέουν και κλείνουν. Κάποιοι αντέχουν, γιατί είχαν κρατήσει «καβάτζα» για τα δύσκολα, από προηγούμενες χρήσεις. Άντεξα κι εγώ. Τα 45 χιλιάρικα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Κιλιγκαρίδης

Μάχη για τη ζωή του δίνει τις τελευταίες ώρες ο Ανδρέας Κιλλιγκαρίδης στην Πολωνία, όπου είχε πάει για να λάβει μέρος σε αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Κιλιγκαρίδης

Ώρες αγωνίας για την ελληνική αποστολή και την οικογένεια του Έλληνα πρωταθλητή του κανόε καγιάκ, ο οποίος βρέθηκε λιπόθυμος από τον προπονητή του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για αιμάτωμα στο κεφάλι, ωστόσο νέες εξετάσεις μιλούν για ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα, που ίσως θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του. Κι όλα αυτά ενώ ο 37χρονος πριν αναχωρήσει για την Πολωνία είχε περάσει από τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, τα οποία βγήκαν «καθαρά».
Στο πλευρό του Κιλιγκαρίδη βρίσκεται ήδη η οικογένειά του.

Άνεμος Αντίστασης: Γιατί το Facebook διέγραψε πάνω από 4.000 προφίλ σ...

Άνεμος Αντίστασης: Γιατί το Facebook διέγραψε πάνω από 4.000 προφίλ σ...: 2 βδομάδες πριν οι “ιδιοκτήτες” του Facebook δήλωναν πως η εταιρία τους λαμβάνει μέτρα ώστε σύντομα να μην επιτρέπει την δημοσίευση φωτογ...

Τι είναι η Τουρκία;


Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
  Αν πιστέψουμε την προπαγάνδα της τελευταίας τριετίας στην Ελλάδα, η Τουρκία είναι το «κράτος - υπόδειγμα» της σωστής εφαρμογής των Μνημονίων...

Αν φέρουμε στο μυαλό μας τα λόγια των ενσωματωμένων στο εγχώριο μιντιακό καθεστώς λοβοτομής της κοινής γνώμης, η Τουρκία είναι η απόδειξη ότι το ΔΝΤ είναι ένας «παρεξηγημένος» οργανισμός. Οτι το ΔΝΤ μπορεί να είναι και ένας καλός, φιλεύσπλαχνος, συνεργάσιμος, συνεννοήσιμος, ζουμπουρλούδικος οργανισμός, που όχι μόνο δεν κάνει «λάθη», αλλά και στέκεται αρωγός σε χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και να ορθοποδήσουν...
Φυσικά, ουδείς αμφιβάλλει ότι, με βάση τα κριτήρια των υμνητών του ΔΝΤ, με βάση τα «πιστεύω» του ξεπουλήματος, των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση το ευαγγέλιο των υπηρετών των μονοπωλίων, όντως η Τουρκία, μετά την κρίση που τη συγκλόνισε το 2001, «αναπτύχθηκε».
Το 2010, για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας (ένα στοιχείο με το οποίο «λιγώνουν» όλοι οι χαρτογιακάδες του κόσμου) εκτινάχτηκε στο 8,9%, και το 2011 στο 8,5%, το δεύτερο

Δεν τραβάτε να πνιγείτε με τα βυζιά της Αντζελίνα;


Η είδηση κατέκλυσε από χτες τις τηλεοράσεις ενώ σήμερα πήραν τη σκυτάλη και οι μισές εφημερίδες της χώρας. Η Αντζελίνα Τζολί είχε μόλις ανακοινώσει, μέσω ενός κειμένου της στους New York Times, την προληπτική μαστεκτομή στην οποία προέβη με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, ασθένεια από την οποία έχασε τη μητέρα της σε ηλικία 56 χρόνων.
Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου
Με ειδική αιματολογική εξέταση γενετικού υλικού διαπίστωσε ότι και η ίδια έχει προδιάθεση, ότι διατρέχει δηλαδή τον κίνδυνο κατά 87% να προσβληθεί  από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Με το κείμενό της λοιπόν, με το οποίο απευθυνόταν σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, ζητούσε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εξετάσεις, ενώ επιχειρούσε να πείσει ότι αφενός το χειρουργείο δεν είναι και τόσο φρικτό και αφετέρου το αποτέλεσμα, τα πρόσθετα δηλαδή νέα στήθη της, είναι πανέμορφα.   
Ας αφήσουμε κατά μέρους το πώς θα μπορούσε να διστρεβλωθεί το «ηθικό δίδαγμα» του παραδείγματος της προληπτικής ιατρικής σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου οι καισαρικές γίνονται για ψύλλου πήδημα - παρότι είμαι βέβαιη ότι μερίδα χειρουργών θα τρίβει τα χέρια της από χτες.
Και το αφήνω στην άκρη συνειδητά ως ούτε καν δευτερεύον. Γιατί τίποτα, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να μπει πλάι στην εικόνα της γυναίκας που μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα, όπου κυριαρχεί η πελώρια φωτογραφία της Αντζελίνα Τζολί ως Λάρα Κροφτ, με αυτό το υπέροχο στήθος να διαγράφεται κάτω από την στενή, μαύρη της μπλούζα και τον τίτλο «Η μάχη της Αντζελίνα».
Ε, λοιπόν, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η μάχη της Αντζελίνα. Και δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν έχω

Gay pride και ροζ τρίγωνα


Αν και απολύτως ομοφυλόφιλος, επί πολλά έτη δεν μπορούσα να αντιληφθώ το νόημα της ημέρας ομοφυλόφιλης περηφάνιας. Είχα άδικο. Και για να μιλήσω για αυτό το άδικο, θα διηγηθώ μιαν αληθινή, αν και αποσιωπημένη, ιστορία...
Του George Le Nonce
Αν και απολύτως ομοφυλόφιλος, επί πολλά έτη δεν μπορούσα να αντιληφθώ το νόημα της ημέρας ομοφυλόφιλης περηφάνιας. Το αίτημα της απελευθέρωσης της ερωτικής επιθυμίας, και τα συναφή αιτήματα της απελευθέρωσης του σώματος και της ταυτότητας φύλου, τα θεωρούσα μέρος του αιτήματος για ανθρώπινα δικαιώματα και δεν αντιλαμβανόμουν πώς μπορεί να υποστηριχθεί ή να διεξαχθεί ένας τέτοιος αγώνας ανεξάρτητα από το συγκείμενο των υπόλοιπων ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα από τη θέση και την προέλευση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο κίνημα.
Είχα άδικο. Και για να μιλήσω για αυτό το άδικο, θα διηγηθώ μιαν αληθινή, αν και αποσιωπημένη, ιστορία. Επιφανέστατος έλληνας καλλιτέχνης, που πέθανε πριν δυόμισι χρόνια, σε ηλικία είκοσι περίπου ετών, στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γερμανών λόγω ομοφυλοφιλίας. Του φόρεσαν, όπως σε δεκάδες χιλιάδες άλλους, το ροζ τρίγωνο και τον στοίβαξαν σε ένα τραίνο με προορισμό ένα από τα στρατόπεδα του θανάτου. Ήταν τυχερός: ανήκε στο 30% των «ροζ τριγώνων» (το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ομάδες κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) που επέζησε. Επέστρεψε στην Ελλάδα, ξανάχτισε την καριέρα του, κρύβοντας, βεβαίως, την ομοφυλοφιλία του όσο μπορούσε, και κατάφερε να κατακτήσει τεράστια εμπορική επιτυχία και τεράστια αναγνωρισιμότητα.
Ο άνθρωπος αυτός, που επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, δεν αποκάλυψε ποτέ ότι είχε φορέσει το ροζ τρίγωνο. Φρόντισε σε όλη του τη ζωή να αποκρύψει αυτό το όνειδος. Αντιμετώπισε τη φρίκη μόνος του, ίσως με κάποιους πολύ στενούς φίλους. Και μόνο μετά το θάνατό του, πριν δυόμισι περίπου χρόνια, έγινε γνωστή σε κάπως περισσότερους αυτή η ιστορία. Δεν θέλω να πω ποιος είναι, γιατί δεν

Έρευνα: Ημερολόγιο ιδιωτικοποιήσεων 2013-2014


H δημόσια περιουσία έχει περάσει ήδη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προχωράει στην πώληση σε ιδιώτες σε τιμή ευκαιρίας βασικών αγαθών και υποδομών των ελλήνων πολιτών, από λιμάνια και αεροδρόμια, φράγματα και παραλίες, μέχρι στρατηγικούς τομείς ενέργειας της χώρας. Επειδή στον ορυμαγδό των κυρίαρχων ΜΜΕ περισσεύει η υποστήριξη στις κυβερνητικές επιλογές και λείπει η τεκμηρίωση του τι πραγματικά συμβαίνει, το UNFOLLOW θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Δημιουργήσαμε αυτή τη σελίδα, ώστε οι αναγνώστες μας να έχουν εποπτεία του συνόλου της εκποίησης. Με κάθε νέα εξέλιξη, θα ενημερώνονται και οι αντίστοιχες αναρτήσεις. Θα βρίσκετε πάντοτε τις πιο πρόσφατα ενημερωμένες αναρτήσεις στην κορυφή της σελίδας.

2013

Στις 30 Μαϊου 2013, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα δυο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β' φάση του...
Στις 31 Μαϊου 2013 έληξε, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 11 επενδυτικά σχήματα, η προθεσμία για την παραχώρηση του δικαιώματος...
Στις 30 Μαϊου 2013, οπότε έληξε η ορισμένη προθεσμία, έντεκα εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω κατάθεσης προσφορών...
Στις 30 Μαϊου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα έξι επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β' φάση του διαγωνισμού για...
Στις 30 Μαϊου 2013 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις διαδικασίες για την παραχώρηση της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του...
Στις 30 Μαϊου 2013 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση τριών ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ στην...
Για τις 7 Ιουνίου 2013 μετατέθηκε η λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Από τον διαγωνισμό αποχώρησε η...
Για τις 7 Ιουνίου 2013 μετατέθηκε η λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.  Μέσα στον Ιούνιο θα καταρτιστεί η...
Στην ακύρωση του τρέχοντος διαγωνισμού που έληγε στις 22 Μαϊου 2013 και στην προκήρυξη νέου σύντομου διαγωνισμού για την εκποίηση...
Στις 16 Μαϊου 2013 πέρασε στη 2η φάση ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίων...
Στις 16 Μαϊου 2013 πέρασε στη 2η φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η διαδικασία για την πώληση...
Στις 2 Μαίου 2013 ξεκίνησε η 2η φάση του διαγωνισμού για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.    
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση 5 Χώρων Εγκαταστάσεων Υποστήριξης (Κύμη, Πλακεντία, Κάντζα, Νερατζιώτισσα, Λεωφόρος Κηφισίας).    
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση των ακινήτων εξωτερικού που πλέον είναι στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ στη Λιουμπλιάνα και την Τασκένδη. Πουλήθηκαν...
Το Ιούνιο θα αποφασιστεί ποιες μονάδες της ΔΕΗ (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά φράγματα και φυσικού αερίου) θα πουληθούν σε ιδιώτες. Το σχέδιο της...
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της πώλησης του 35,5% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, που κατέχει...
Στις αρχές Αυγούστου 2013 ξεκινούν οι επαφές με τους επενδυτές για την πώληση του Διαχειριστή Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) της ΔΕΗ που...
Τον Σεπτέμβριο 2013 αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του 55,2% των μετοχών της γενικής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ.    
Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2013 θα πρέπει να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.    
Μέχρι το τέλος του 2013 σχεδιάζει να πουλήσει η κυβέρνηση το 90% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.        
Μέχρι το τέλος του 2013 θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση σε ιδιώτη της χρήσης και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υποθαλάσσιων...