Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Βουλιάζουν τα projects αιολικών πάρκων



Σε συνθήκες άπνοιας αρχίζει να εισέρχεται η εγχώρια αγορά ανάπτυξης αιολικών πάρκων καθώς τα έργα που είχαν προγραμματιστεί έχουν παγώσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή στην αγορά εμφανίζονται κινέζικα funds τα οποία αναζητούν άδειες προκειμένου να τις αξιοποιήσουν καθώς διαπιστώνουν ότι η αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων μπορεί να τους εξασφαλίσει φθηνότερα projects.
Η αλήθεια των αριθμών

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο προστέθηκαν ελάχιστα MW αιολικής ενέργειας στο σύστημα ενώ η σύγκριση του επταμήνου 2011 με το επτάμηνο του 2012 δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Ιούλιο στο σύστημα είχαν προστεθεί 134 MW αιολικών πάρκων ενώ φέτος στο ίδιο διάστημα προστέθηκαν 90 MW.

Το γεγονός ότι προστέθηκε τους πρώτους μήνες ένας αξιόλογος αριθμός MW δεν απεικονίζει απόλυτα την κατάσταση στην αγορά δεδομένου ότι πρόκειται για έργα των οποίων η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Παράγοντες της αγοράς ενέργειας αναφέρουν ότι πλέον η αγορά είναι ακίνητη αφού τα έργα που ξεκινούν είναι ελάχιστα και η οδυνηρή πραγματικότητα θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο ορατή τους προσεχείς μήνες και πολύ περισσότερο στις αρχές του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες υπάρχουν περιπτώσεις όπου και έργα που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται καθυστερούν λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση. Έτσι η περίφημη πράσινη ανάπτυξη φαίνεται ότι έχει κολλήσει χωρίς προς το παρόν να υπάρχει ορατότητα για το πότε θα αποκτήσει κινητικότητα η αγορά.

Οι επιχειρηματίες που έχουν ώριμα έργα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα έργα αλλά η χρηματοδότηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι η απόλυτη πολυτέλεια. Από τη μια πλευρά οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σαφή αδυναμία να χρηματοδοτήσουν έργα λόγω έλλειψης ρευστότητας και από την άλλη οι ξένες τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να το πράξουν λόγω του οικονομικού ρίσκου της Ελλάδας.

Ο στρατηγικός της ΔΕΗΑΝ

Έτσι οι όποιες προσδοκίες μετατίθενται για το μέλλον και συγκεκριμένα την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και η δυσκολία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προχωρήσει έργα που έχει προγραμματίσει. Η εταιρία επίσης αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για μακροχρόνια συνεργασία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής η προσπάθεια δεν βρίσκει ανταπόκριση γεγονός που οδήγησε το ΔΣ της 31ησ Ιουλίου της ΔΕΗ να αποφασίσει την τροποποίηση της διαδικασίας.

Είναι δε άγνωστο με δεδομένο το ταμειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αν υπάρχουν περιθώρια το προσεχές διάστημα να αναπτυχθεί κινητικότητα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει από πέρυσι υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κινεζική Sinovel τη δεύτερη εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη Ροδόπη για τον οποίο όμως δεν υπάρχει νεώτερη εξέλιξη. Πάντως το προηγούμενο μήνα οι Κινέζοι επέμεναν ότι το έργο θα γίνει χωρίς ωστόσο να δίνουν λεπτομέρειες πότε θα ξεκινήσει.

Πάντως οι Κινέζοι δεν φαίνεται να αρκούνται στη ΔΕΗ καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αγοράζουν άδειες για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την παράλυση που προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή η Sinovel συμφώνησε με τουρκική εταιρία την ανάπτυξη πάρκων 600 MW στη γειτονική χώρα και προωθεί την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών προκειμένου να πατήσει ισχυρότερη στην ευρωπαϊκή αγορά. Πόδι όμως στην Ευρώπη έβαλε μια άλλη κινέζικη εταιρία καθώς πρόσφατα η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas συμφώνησε να πουλήσει ένα από τα εργοστάσια της στην κινεζική Titan Wind Energy, στο πλαίσιο των περικοπών που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες.

axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου