Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η PGS προκρίθηκε στον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες αξιολόγησης του πετρελαϊκού δυναμικού της Ελλάδας



Η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) προκρίθηκε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στην Ελλάδα, με σεισμικές ερευνητικές εργασίες, σύμφωνα με ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτοςχαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του αναδόχου ως απολύτως καθαρή και διαφανή, με όρους ξεκάθαρους, γεγονός που συντέλεσε υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Στον διαγωνισμό, που είχε καταληκτική ημερομηνία τις αρχές του 2012, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους συνολικά οκτώ εταιρείες με «παγκόσμια παρουσία», όπως είπε ο κ. Λιβιεράτος. 

Πρόκειται για τις εταιρείες:

TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA,
DOLPHIN GEOPHYSICAL,
ION GEOPHYSICAL CORPORATION,
SPEC PARTNERS LTD,
CGS VERITAS,
PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS),
SPECTRUM GEO LIMITED και
FUGRO MULTICLIENT SERVICES.

Η περιοχή έρευνας θα είναι στα νότια της Κρήτης και σε όλο το Ιόνιο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία και με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρξει σε εξοπλισμό. Είπε επίσης ότι στην αξιολόγηση που προηγήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου η χώρα μας είχε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του BEICIOP Franlab (IFP) ως τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ, ενώ τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση ήταν η τεχνική ικανότητα για την υλοποίηση του έργου, η διαθέσιμη τεχνολογία, η εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, το πρόγραμμα που προτάθηκε για τον επερχόμενο γύρο παραχωρήσεων, οι προσφερόμενοι οικονομικοί όροι για το ελληνικό δημόσιο, τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διεθνής εμπειρία σε σεισμικές έρευνες και η οικονομική ευρωστία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στα μέσα του 2014 θα προκηρυχθεί νέος γύρος διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Οσλο και δεξήγαγε έρευνες και στην Κύπρο, όπου εντοπίστηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου