Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμάζονται οι Αμερικανοί - Προκλητικό δημοσίευμα των NYT λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση Ομπάμα για αναβολή των αποφάσεων - Σκηνές "πολέμου" στα ελληνικά σύνορα



Μόλις λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της Independent το οποίο έκανε λόγο για παρέμβαση του Προέδρου Obama ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα προκαλεί.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι αμερικανικές εταιρείες προετοιμάζονται γι αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο: για την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνουν οι New York Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η Bank of America Merrill Lynch γεμίζει φορτηγά με μετρητά και τα στέλνει στα ελληνικά σύνορα, ώστε οι πλετάτες της να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ελληνική χρεοκοπίας.
Παράλληλα η αυτοκινητοβιομηχανία Ford  φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές του συστήματός της ώστε να μπορεί άμεσα να χειριστεί ένα διαφορετικό νόμισμα για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα,η  JPMorgan Chase έχει δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για εταιρείες ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους NYT, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο ισχυρό θα είναι το σοκ από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο, ωστόσο οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συμβουλεύουν τους πελάτες τους ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε μια τέτοια περίπτωση.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια αντίθεση, καθώς την ώρα που οι αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται για την Grexit, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διαβεβαιώνουν ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη κι ότι η ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί ενωμένη. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε μεγάλη αναταρχή στις παγκόσμιες αγορές, ενώ θα αύξανε την πίεση στην Ιταλία και την Ισπανία, σημειώνοουν οι new York Times.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου