Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Συστημικές αλλαγές έρχονται στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο


Το πιθανότερο είναι πως δεν μάθουμε ποτέ τις υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας Βlackrock.
Αφού το περιεχόμενο της δεν δόθηκε στην δημοσιότητα ούτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης των αρμοδίων παραγόντων (της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι μόνο) από την επιτροπή της Βουλής που ανέλαβε το σχετικό έργο, τότε, πολύ δύσκολα θα βρεθεί νέα ευκαιρία για να γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Αυτό πάντως το οποίο έχει κάνει εντύπωση στην αγορά είναι η επίσημη παραδοχή ότι μόνο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι συστημικές και κατά συνέπεια, μπορούν αφού ενισχυθούν, να συνεχίσουν την πορεία τους. Όλες οι υπόλοιπες αντιμετωπίζονται ως υποκείμενα πιθανών συγχωνεύσεων και απορροφήσεων, από μεγαλύτερους οργανισμούς, καθώς άλλη λύση δεν διακρίνεται για την περίπτωση τους.

Το γεγονός μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει, καθώς προδιαθέτει για τις ραγδαίες εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα στο προσεχές διάστημα. Ήδη, οι πρώτες κινήσεις στη σκακιέρα έχουν γίνει και αναμένονται προσεχώς και άλλες, ακόμα πιο εντυπωσιακές.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου