Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Λεηλασία πέρα από κάθε όριο, που αγγίζει τα 12 δισ.ευρώ


Δραματικές, πέρα από κάθε πρόβλεψη, είναι τελικά οι απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα του χρέους που επιβλήθηκε μέσω του PSI, καθώς υπολογίζεται επισήμως στα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και όσο δεν αποκαθίσταται (όπως στις τράπεζες) η οικονομική ζημιά, καθώς, πέρα από τα κεφάλαια, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ένα σοβαρό ποσό και από τα τοκομερίδια (αποδόσεις του κεφαλαίου τους), δηλαδή από τις αποδόσεις οι οποίες κάλυπταν ένα σημαντικό μέρος των παροχών για αρκετά ταμεία.
Τι δείχνουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η ΤτΕ και το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου
Η κατάσταση γίνεται ζοφερή αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ανεργία, η μείωση των μισθών και η εισφοροδιαφυγή, που συνεχώς διευρύνεται, στερούν από τα ασφαλιστικά ταμεία 9,5 δισ. (ανεργία) 8,5 δισ. (μείωση μισθών) και 12 δισ. (εισφοροδιαφυγή).
Στη δραματική απομείωση της αξίας των αποθεματικών των ταμείων οδήγησε το κούρεμα του χρέους. Σε πολλές περιπτώσεις η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών έχει εξανεμιστεί... Τα ταμεία αναγκάζονται σε ρευστοποίηση των κουρεμένων ομολόγων με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, δείχνουν ότι η ονομαστική αξία της περιουσίας των ταμείων που ήταν κατατεθειμένη μέσω του Κοινού Κεφαλαίου στην κεντρική τράπεζα μειώθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων που έχουν απομείνει, μετά το πρώτο κούρεμα αλλά και τη δεύτερη φάση του PSI, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ. Και αυτό σε μία περίοδο που τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές στερεύουν, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες διοικήσεις να προχωρούν σε ρευστοποίηση των ομολόγων, καταγράφοντας μεγαλύτερες ζημιές, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της πολύ χαμηλής τρέχουσας αξίας των ομολόγων με την ονομαστική αξία στη λήξη τους.
Ειδκότερα τα στοιχεία απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI, την 11.4.2012, η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία (διαβιβάστηκαν από τον Γ. Στουρνάρα) απεικονίζουν και την τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το Κοινό Κεφάλαιο, που συνολικά φθάνουν μόλις τα 4,7 δισ. ευρώ!
Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, στην οποία επισημαίνει ότι «το σύνολο των τηρούμενων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ)». Ενημερώνει δε ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης προ PSI ανερχόταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το ΕΤΑΤ και ότι τα ποσά αυτά υπήχθησαν στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 53,50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου