Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψηφιακή τηλεόραση


10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψηφιακή τηλεόραση


Deasy @ 
Μερικές ημέρες μετά τη διακοπή της εκπομπής αναλογικού σήματος για τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και την παράλληλη έναρξη ψηφιακής εκπομπής για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός», η Digea συγκέντρωσε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται από τους τηλεθεατές, παραθέτοντας παράλληλα τις απαντήσεις με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού.
1.    Ποιες είναι οι συχνότητες των καναλιών που εκπέμπονται ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» μέσω της Digea ;
Τα ιδιωτικά κρατικά κανάλια εθνικής εμβέλειας εκπέμπουν ψηφιακά το πρόγραμμα τους από τις συχνότητες 46 και 47.
Τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής εκπέμπουν ψηφιακά το πρόγραμμα τους στις συχνότητες 54, 63 και 65.
Αναλυτικά οι συχνότητες είναι:
•    46 (674 MHz) για τα κανάλια ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
•    47 (682 ΜΗz) για τα κανάλια MEGA, ΣΚΑΙ, STAR
•    54 (738 MHz)  για τα κανάλια ATTICA TV, EXTRA CHANNEL-3, HIGH TV, NICKELODEON
•    63 (810 MHz) για τα κανάλια BODY IN BALANCE, MAD TV, MTV GREECE, SPORT TV, SUNNY
•    65 (826 MHz) για τα κανάλια BLUESKY, CHANNEL 9, KONTRA CHANNEL, ΤΗΛΕΑΣΤΥ
Αν δεν βλέπετε κάποιο από τα κανάλια αυτά ή αν έχετε εγκαταστήσει αποκωδικοποιητή MPEG 4 και έχετε χάσει κάποιο από τα αγαπημένα σας κανάλια, επανασυντονίστε τις συχνότητες μέσω αυτόματης ή χειροκίνητης αναζήτησης .
2.    Πώς συνδέω έναν αποκωδικοποιητή;
Είναι πολύ εύκολο και ουσιαστικά μοιάζει με τη σύνδεση του DVD! Να τα απλά βήματα που χρειάζονται:
Α)Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.
Β)Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση.
Γ)Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.
Δ)Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του.
Ε)Και για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNAOUT (ή ANTENNALOOPTHROUGH ή RFOUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.
3.    Ακούω τα τηλεοπτικά προγράμματα αλλά δεν έχω εικόνα. Τι πρόβλημα υπάρχει;
Το πιθανότερο είναι ότι ο τηλεοπτικός σας δέκτης είναι παλαιότερης τεχνολογίας (MPEG2). Θα χρειαστεί να αποκτήσετε νέα τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.
4.    Υπάρχουν προβλήματα στη λήψη του σήματος της Digea στην περιοχή μου, γιατί;
Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη του σήματος: η περιοχή κάλυψης, η μορφολογία του εδάφους, τυχόν παρεμβολές στο σήμα από εξωτερικούς παράγοντες. Αν αντιμετωπίζετε κατ’ εξακολούθηση συγκεκριμένα προβλήματα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.digea.gr προκειμένου να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάλυψη στην περιοχή σας. Εφόσον διαπιστώσετε ότι η περιοχή σας βρίσκεται εντός της θεωρητικά καλυπτόμενης περιοχής και η κεραία σας είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής που καλύπτει την περιοχή σας, μπορείτε να ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες από το τηλεφωνικό κέντρο της Digea στο 14510 ή να επικοινωνήστε στο info@digea.gr.
5.    Δεν υπάρχει πια τρόπος να δω αναλογικά αν είμαι κάτοικος του λεκανοπεδίου Αττικής;
Το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς ανήκει στη δεύτερη φάση της μετάβασης και δεν εμπίπτει στην ΚΥΑ 21161/2008. Αν δεν θέλετε να λάβετε το ψηφιακό σήμα των καναλιών της Digea και βρίσκεστε σε περιοχή κάλυψης της Πάρνηθας, δοκιμάστε να στρέψετε την κεραία σας προς τα εκεί.
6.    Πώς μπορώ να γράψω τα αγαπημένα μου προγράμματα μέσω του αποκωδικοποιητή;
Οι αποκωδικοποιητές που διαθέτουν δυνατότητα PVR μπορούν να αξιοποιηθούν για την εγγραφή προγραμμάτων. Για τις λεπτομέρειες συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας.
7.    Τι κάνω με τη συσκευή DVD εγγραφής που ήδη έχω και πώς αυτή συνδέεται με την τηλεόραση και τον αποκωδικοποιητή μου;
Εάν η συσκευή DVD εγγραφής δεν έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 και εφόσον επιθυμείτε να κάνετε εγγραφή των ψηφιακών προγραμμάτων του αποκωδικοποιητή, τότε το DVD εγγραφής θα πρέπει να παρεμβάλλεται μεταξύ του αποκωδικοποιητή και της τηλεόρασης, για να παίρνει εικόνα και ήχο από τον αποκωδικοποιητή. Στην περίπτωση αυτή επισημαίνουμε δεν θα είναι δυνατός ο προγραμματισμός εγγραφής του DVD που υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία. Οι συνδέσεις γίνονται  με οποιοδήποτε καλώδια μεταφοράς ήχου και εικόνας (SCART, RCA ή HDMI).
Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον θέλετε να συνεχίσετε να γράφετε προγράμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αποκωδικοποιητή σαν συσκευή εγγραφής, και ως μέσο αποθήκευσης είτε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο είτε ένα USB MEMORY STICK. 
8.    Γιατί πραγματοποιείται η διακοπή του αναλογικού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττός σε δύο φάσεις;
Η μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΡΤ θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012. Ωστόσο μπορεί κανείς να δει ήδη ψηφιακά και αυτά τα κανάλια.
9.    Θα εκπέμψουν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε High Definition τα προγράμματά τους;
Για την προβολή των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε High Definition αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλουν ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας καθώς και η διάθεση περαιτέρω φάσματος για αυτό το σκοπό. Με τη διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό και αργότερα και από τον Χορτιάτη, είναι και τεχνικά εφικτό η Digea να διεκδικήσει επιπλέον ψηφιακή χωρητικότητα, προκειμένου οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας να εκπέμψουν πρόγραμμα σε υψηλή ευκρίνεια. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την οριστικοποίηση του χάρτη συχνοτήτων.
10.    Υπάρχουν πολλοί τύποι αποκωδικοποιητών και ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξω τον κατάλληλο;  
Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι Standard Definition και οι High Definition.
Στην περίπτωση που έχετε μία κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής Standard Definition με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Εάν αντίστοιχα διαθέτετε μία επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα)  χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνίσταται ένας αποκωδικοποιητήςHigh Definition και με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου