Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Δημήτρης Καρκούλιας: Η τελευταία ελπίδα πρίν την χρεοκοπία εναποτίθεται πλέον στoυς αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην διαχείριση της κρίσεως από αυτούς...


taΗ  τελευταία ελπίδα  πρίν την χρεοκοπία εναποτίθεται πλέον  στoυς αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην διαχείριση της κρίσεως από αυτούς .
Γράφει ο Δημήτρης Καρκούλιας 
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα κατανεμηθούν στους Δήμους της χώρας αυτόν τον μήνα ανέρχονται σε 96 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα ήταν 135 εκατ. ευρώ. Το 2011 ανέρχονταν, μηνιαίως, σε 168 εκατ. ευρώ. Και το 2009, σε 215 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Το 2012, δεν έχει αποδοθεί στους Δήμους κανένα ποσό από τη ΣΑΤΑ,  που τους έδινε τήν δυνατότητα μέχρις χθές να αντιμετωπίζουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας (συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων, διδακτηρίων κλπ).
Δεδομένης της μείωσης των ιδίων  εσόδων των Δήμων λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στούς Δήμους απο την κεντρική εξουσία  χωρίς να δίνονται αντίστοιχοι πόροι για καθε μια  μεταφερόμενη αρμοδιότητα ,είναι μαθηματικά βέβαιο οτι τίθεται σε κίνδυνο με υπαιτιότητα της Κυβέρνησης η ομαλή λειτουργία των Δήμων.
Με την επιβαλλομένη απο την τρόικα πολιτική της συγκυβέρνησης απέναντι στους Δήμους , κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον αφ ενός  η μισθοδοσία του προσωπικού αφ εταίρου  οι κοινωνικές δομές όπως ΚΑΠΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ,ΣΧΟΛΕΙΑ κτλ.
Οι Δήμοι δυστυχώς αντιμετωπίζονται απο την κυβέρνηση ως φορείς
απο τους οποίους θα εξοικονομήσει ενα μεγάλο ποσό από τα 11,5δις.ευρω.
Παραβλέπει ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ πως οι Δήμοι δεν είναι ένας φορέας μεταξύ των πολλών απο τους οποίους πασχίζει να εισπράξει χρήματα, αλλά είναι θεσμός άσκησης δημόσιας τοπικής εξουσίας, ο πλησιέστερος στον πολίτη, που ειδικά στα χρόνια της κρίσης σηκώνει το κύριο βάρος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός που μπορεί να συμβάλει όσο κανείς άλλος στην αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) δεν είναι ένα αίτημα που οι Δήμοι διαπραγματεύονται συνεχώς με την εκάστοτε Κυβέρνηση,αλλά έχουν δικαίωμα να απαιτούν αυτούς.
Αποτελούν πόρο θεσμοθετημένο με Νόμο, που αντιστοιχεί στο 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, στο 12% του ΦΠΑ και στο 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κράτος και (πρέπει να) αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση.
Με άλλα λόγια, δηλαδή, η μη απόδοση των πόρων που έχουν εισπραχθεί από το Κράτος, συνιστά παράνομη πραξη.
Σε ό,τι αφορά δε τα προνοιακά επιδόματα, αποτελούν υποχρέωση του Κράτους, πέραν των ΚΑΠ. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπαίνουν σε συμψηφισμό με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να προβαίνει σε περικοπές πόρων πρός την τοπική αυτοδιοίκηση και στην μη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Οποιαδήποτε δε αντίθετη ενέργεια της συνιστά συνταγματική παράβαση και στερείται κάθε ηθικού, πολιτικού και νομικού ερείσματος.
Στήν δύσκολη αυτή περίοδο- που θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα- οι Δήμοι πρέπει να υπερασπισθούν τήν αυτοτελειά τους με κάθε τρόπο ,κόντρα στίς επιταγές τής ΤΡΟΙΚΑ και των επιτελών της δρώνταςγια την προάσπιση όσων δικαιωμάτων  έχουν απομείνει με στόχο, την ανατροπή των πολιτικών που  έχουν επιβληθεί και μας οδηγούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Οφείλουν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με την Περιφέρεια να αναλάβουν άμεσα  πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερώσουν τους  Δημότες τους για την τραγική και μη αναστρέψιμη θέση που μας έχει οδηγήσει η ανθελληνική πολιτική των εναλασσομένων επι σειρά ετών στην εξουσία  πολιτικών,και να καθορίσουν μαζί με αυτούς την μορφή των  διεκδικήσεων.
Υποχρεούνται ενεργώντας μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, να προστατέψουν με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο τα συνταγματικά δικαιώματα των δημοτών τους που καθημερινά καταστρατηγούνται απο μιασοσιαλοαριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση που υλοποιεί πρόγραμμα εξαθλίωσης του λαού, προσφεύγοντες στα Διεθνή Δικαστήρια με στόχο την ανατροπή των δυσμενών όρων του μνημονίου.
Επιβάλλεται άμεσα, εκπρόσωποι και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεπερνώντας οποιεσδήποτε πολιτικές τους αγκυλώσεις και δεσμεύσεις με τα κόμματα που τους στήριξαν, να αγνοήσουν αυτά και να συζητήσουν ευθέως οι ίδιοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θέτοντας το πρόβλημα σε αυτούς  με τις πραγματικές του διαστάσεις και όχι όπως το έχουν παρουσιάσει οι αναξιόπιστοι και ανεύθυνοι ηγέτες μας.
Έχουν ιστορική ευθύνη να θέσουν υπό  αμφισβήτηση και να καταγγείλουν όσους    διαπραγματεύονται τούς όρους  του μνημονίου, καθόσον οι πολιτικές τους  επιλογές σήμερα ειναι τελείως αντίθετες από όσες εξήγγειλαν προεκλογικά,δεν νομιμοποιούνται στην άσκηση αυτών και δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού.
Η  τελευταία ελπίδα  πρίν την χρεοκοπία εναποτίθεται πλέον  στoύς αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης  που καλούνται ιστορικά να αναδειχθούν πρωτοπόροι της αντίστασης κατά της οικονομικής κατοχής της χώρας μας.        .
Σε αντίθετη περίπτωση ο θεσμός και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα   έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα την κατάρευση των Δήμων και την κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής.¨

Καρκούλιας Δημήτρης 
Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου