Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Λίγοι αποποιήθηκαν του προνομίου: Ποιοι βουλευτές είπαν “όχι” σε κρατικό αυτοκίνητο


 Λίγοι αποποιήθηκαν του προνομίου: Ποιοι βουλευτές είπαν “όχι” σε κρατικό αυτοκίνητο
Πολλά ακούστηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον εξορθολογισμό των βουλευτικών προνομίων και την αποποίηση πολλών υποψηφίων από αυτά. Μετά την ορκομωσία, όμως, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκαναν πράξη τα μεγάλα λόγια και οι περισσότεροι έσπευσαν να επωφεληθούν του αξιώματος με πρώτο και κύριο το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος για πρώτη φορά φέτος στο περιεχόμενου του φακέλου που παρέλαβε ο κάθε βουλευτής υπήρχε και ένα σχετικό έγγραφο για εκείνους που δεν επιθυμούν να πάρουν το αυτοκίνητο που τους διαθέτει η Βουλή.
Το έγγραφο αυτό τελικά το συμπλήρωσαν μόνο 35 από τους 300 δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση βουλευτικού αυτοκινήτου. Δηλαδή κάτι παραπάνω από το 10%, μεταξύ αυτών ήταν 11 νεοεκλεγέντες βουλευτές και 24 «παλιοί» βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των «νέων» βουλευτών που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να πάρουν βουλευτικό ΙΧ είναι η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή(ΝΔ) και οι κ.κ. Ανδρέας Ψυχάρης και Βασίλης Κικίλιας της ΝΔ. Στους «παλιούς» που παραδοσιακά αρνούνται την παραλαβή κρατικού αυτοκινήτου περιλαμβάνονται οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέραν αυτών, οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» μετά από σχετική οδηγία του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου θα πάρουν μεν τα βουλευτικά ΙΧ, δεν θα τα κρατήσουν όμως για τους ίδιους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρατικά αυτοκίνητα  θα δοθούν σε πολύτεκνες οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης θα «μεταβιβάσει» το δικαίωμα σε μονογονεϊκή οικογένεια 6 παιδιών.
Πάντως, αύριο Πέμπτη θα γίνει στην Βουλή η κλήρωση των αυτοκινήτων στους βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, οι βουλευτές Αττικής δικαιούνται ΙΧ έως 1.400 κυβικά εκατοστά και αυτοί της επαρχίας έως 1.800.
protothema
Συνολικά, το ετήσιο κόστος για τα βουλευτικά οχήματα ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόσο αυτό είναι μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη βουλευτική περίοδο που άγγιζε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον οι βουλευτές Αθήνας και Πειραιά δικαιούνται αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού, μέχρι 1.400 κυβικά, τα οποία η Βουλή προμηθεύεται με leasing και κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα. Για τους βουλευτές επαρχίας τα κυβικά είναι μέχρι 1.800 και το κόστος είναι 1.200 ευρώ τον μήνα για τη Βουλή.
real
filologos10.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου