Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πήτερ Νομικός: Πώς θα σβήσουμε μόνοι μας το ελληνικό χρέος



Πήτερ Νομικός: Πώς θα σβήσουμε μόνοι μας το ελληνικό χρέος
Η είδηση για τη δημιουργία της εκστρατείας Greece Debt Free, έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο δημιουργός και εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας επαναγοράς του ελληνικού χρέους, κ. Πήτερ Νομικός, μιλάει στο kerdos.gr, για τη σύλληψη της ιδέας, τη λειτουργία, τις διαδικασίες και τη μεγάλη ευκαιρία μια διαφανούς και πρωτοπόρας προσπάθειας από “τα κάτω”, για ένα καλό deal διαγραφής τμήματος του ελληνικό χρέους με φθηνό τρόπο.


Η συνέντευξη του κ. Πήτερ Νομικού στον Χρήστο Παγώνη, έχει ως εξής:


Ποιό ήταν το αρχικό κίνητρο της πρωτοβουλίας για την επαναγορά του ελληνικού δημόσιου χρέους;
Να επιτρέψουμε σε όσους θέλουν να βοηθήσουν να το κάνουν αποτελεσματικά. Οι στόχοι του Greece Debt Free (GDF) είναι να εξοπλίσει τους 'Ελληνες πατριώτες και τους υποστηρικτές της Ελλάδας με ένα ασφαλές μέσο για τη μείωση του Ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς από τους πολίτες. Τo GDF επιτρέπει στον καθένα που θέλει να βοηθήσει στη μείωση του Ελληνικού χρέους να επωφεληθεί από τη μειωμένη τιμή των ομολόγων στην αγορά. 60 δισ. στην ονομαστική αξία του ελληνικού PSI, 2% των GGB κοστολογούνται στην αγορά κάτω από 15 λεπτά. Ολα τα άλλα χρέη βγαίνουν στην αγορά με ουσιαστική έκπτωση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό deal και μια επαναγορά μπορεί να συμβεί. Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή κρατικός αξιωματούχος θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, αν είχε πρόσβαση ατη ρευστότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα, ο ιδιωτικός τομέας όμως έχει.
Να επωφεληθούμε από το παράδοξο μιας ομοσπονδιακής κρίσης δημοσίου χρέους.
Οι Έλληνες έχουν ένα σκληρό νόμισμα. το ευρώ, όμως η τιμή των ξένων υποχρεώσεων χρέους έχει καταρρεύσει. Αυτό δίνει μια ευκαιρία για μια επαναγορά από τους πολίτες. Είναι μοναδικό και οφείλεται στην ομοσοπονδιακή φύση της κρίσης, π.χ. οι Ελληνικές υποχρεώσεις χρέους ονομαστικοποιούνται στο νόμισμα της Ελλάδας, ενώ δεν ήταν έτσι στην Αργεντινή, στην Κορέα και στα περισσότερα μικρά κράτη. Σε αυτά τα κράτη οι υποτιμήσεις των τοπικών νομιασμάτων πολλαπλασίαζε τις ξένες ονομαστικοποιημέμενες υποχρεώσεις χρέους.

Αλλο ένα παράδοξο είναι ότι οι Έλληνες, το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και οι υποστηρικτές της Ελλάδας ανά τον κόσμο, έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική ρευστότητα σε σύγκριση με αυτό το στάδιο μιας κρίσης δημοσίου χρέους. Είναι από την κυβέρνηση που λείπει αυτή η ρευστότητα. Το GDF προσφέρει μια μη-πολιτική , μη-
κυβερνητική πλατφόρμα-εργαλείο για τους ανθρώπους, να χρησιμοποιήσουν τη δική τους ρευστότητα (Όπως ορίζεται από την γραμμή της ΕΚΤ που χρηματοδοτούνται από repo του τραπεζικού συστήματος και σημαντικές ελληνικής ιδιοκτησίας καταθέσεις ανά τον κόσμο), για να ενεργοποιήσουν συλλογικά μια επαναγορά χρεόυς από τους πολίτες.

Να επωφεληθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία των νέων μέσων ενημέρωσης. Είναι επίσης μοναδική η σημερινή τεχνολογική συγκυρία, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τις προσπάθειες κρατικής ενίσχυαης από τους πολίτες (Βλ. παραχωρήσεις χρυσου το 1997 στη Νότια Κορέα ). Άρχισα να αναπτύσσω το GDF πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης. Αυτό που ήταν απίστευτο ήταν, το πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να διευκολύνουν τη δημοκρατική αλλαγή χρησιμοποιώντας τα social media (facebook, twitter, youtube κλπ), στη Μέση Ανατολή. Μια ολόκληρη περιοχή οργανώθηκε και κινητοποιήθηκε σε διάστημα εβδομάδων. Το GDF έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους Έλληνες να επωφεληθούν των νέων αυτών μέσων ενημέρωσης και να οργανωθούν συλλογικά και με ταχύτητα. Με το GDF καθένας που θέλει να βοηθήσει μπορεί να μειώσει το χρέος, μπορεί τώρα με αυτοπεποίθηση και διαφάνεια. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να διαδοθεί.

Πώς συλλάβατε την όλη ιδέα για την περικοπή του ελληνικού χρέους;
Η δομή του GDF εμπνεύστηκε από μια λύση σε μια άλλη ελληνική κρίση του 20ου αιώνα. Το 1923-24 η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Κοινωνία των Εθνών που χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική, μη-πολιτική, μη-κυβερνητική εταιρεία να συγκεντρώσει χρήματα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τη διευθέτηση των προσφύγων. Η δομή αυτή δημιουργήθηκε για να παρακάμψει την έλλειψη της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους και την πολιτική αστάθεια. Η δομή αυτή είχε στόχο επίσης την εκπλήρωση μιας κυριαρχικής λειτουργίας, την ενσωμάτωση των μικρασιατών προσφύγων. Πέτυχε, συγκεντρώθηκαν χρήματα και σώθηκαν ζωές. Έγραψα τη διατριβή μου στο πανεπιστήμιο μου για το θέμα αυτό. Το 2012 η κατάσταση είναι εν μέρει παρόμοια, ενώ το GDF δεν επιδιώκει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, το GDF έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν και να δωρίσουν για να συμβάλλουν στη μείωση του χρέους, μέσω μιας επαναγοράς από τους πολίτες. Επαναγορές φυσικά θα πρέπει να διεξάγονται από το κράτος, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ρευστότητα. Αν η κυβέρνηση ζητούσε χρήματα από τους πολίτες, θα πρέπει να ζητά από τους Έλληνες να ενεργούν ως φορολογούμενοι.
Όμως, το χρέος είναι μέρος του προβλήματος και ένα μέρος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό στην πολιτική και την κυβέρνηση. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος, και δεν πρόκειται να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το GDF έχει σκοπό να παρακάμψει το πρόβλημα αυτό. Ζητάμε από τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν μια ειδικού σκοπού, διαφανή, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομή, που είναι και πάντα θα παραμείνει μη-πολιτική και η εντολή της είναι να προσπαθήσει να επιτύχει τη μέγιστη μείωση του χρέους για κάθε ευρώ που δωρίζεται σε αυτή.

Το GDF έχει απλές, ασφαλείς και καθορισμένες λειτουργίες, είμαστε ένα πατριωτικό κάλεσμα για δράση που ενώνει και την αριστερά και τη δεξιά, έχουμε αφαιρέσει την πολιτική και την κυβέρνηση από τη συζήτηση. Το GDF έχει ως μόνο στόχο να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη απειλή για μας, το εθνικό χρέος. Η δομή του GDF επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακάμψουν τους πολιτικούς διαχωρισμούς που καθορίζει την Ελλάδα και να γίνουμε καλύτεροι πατριώτες.
Πιστεύετε πραγματικά ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποφασιστικά την ελληνική οικονομία;

Το GDF είναι ένα εργαλείο για να γίνονται δωρεές και να σταλεί ένα μήνυμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης και χρηματοδότησης του GDF. Το GDF αγοράζει ομόλογα στη χαμηλότερη τιμή που μπορεί, όσο περισσότερο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι δυνατό για όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Επομένως ακυρώνει αυτό το χρέος. Το GDF προσφέρει αυτή την υπηρεσία και επιτρέπει στον πολίτη να γνωρίζει κατά πόσον η δωρέα του θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους. Το GDF λαμβάνει δωρεές, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι συγκέντρωσης χρημάτων. Για πρώτη φορά όλοι οι Έλληνες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά ομολόγων έμμεσα μέσω του GDF χωρίς απολογισμό μεσιτειών και να επωφεληθούν από την τρέχουσα έκπτωση στην οποία η αγορά ομολόγων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρέους.
Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Η κλίμακα και ο αντίκτυπος του GDF εξαρτάται από το πώς οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν. Εκτός της περίπτωσης η κυβέρνηση να σχεδιάζει να χρεοκοπήσει, σήμερα μια δωρεά 1 ευρώ μπορεί να μειώσει 8 φορές το χρέος, σε οποιοδήποτε επίπεδο και οποιαδήποτε κλίμακα και μια επιστροφή 1X8, είναι ένα εξαιρετικό deal. Είμαστε μια από μια σειρά πρωτοβουλιών, αλλά η πρώτη που καθορίζεται απο τιυς πολίτες και είναι μη κυβερνητική μη-πολιτική και μη κερδοσκοπική.
Μπορούν όλοι να συμμετέχουν στο έργο σας και πώς;

Αυτό δεν είναι έργο μου, απλά δημιούργησατο εργαλείο. Είναι ένας μηχανισμός, όχι ένας μεγάλος οργανισμός. Το GDF είναι ένα έργο για κάθε Έλληνα και για όποιον θέλει να στηρίξει την Ελλάδα στο να το χρησιμοποιήσει. Ο καθένας οπουδήποτε μπορεί να δωρίσει. Το πώς θα συγκεντρώσουν χρήματα επαφίεται στο δημιουργικό πνεύμα και τις ικανότητες του κάθε ατόμου. Βλέπουμε ήδη μια εκπληκτική απάντηση, από πολλά στρώματα της κοινωνίας και απο πολλές περιοχές στην Ευρώπη. Καλλιτέχνες θέλουν να πουλήσουν τα έργα προς όφελος της μείωσης του χρέους, οι γιατροί δίνουν ένα μέρος των αποδοχών τους.

Οργανώνετε μια εκστρατεία για να ενισχύσει τη συμμετοχή σε αυτό το σχήμα;
Ναι, τώρα οικοδομούμε εμπιστοσύνη, εξηγώντας το πρόγραμμα και ενημερώνουμε όλους όσους ενδιαφέρονται. Θα έχουμε μερικά πολύ ωραία πράγματα να ανακοινώσουμε σύντομα ελπίζω.
Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;
Παρακαλώ δείτε τα online στο www.greecedebtfree.org
Ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προς το έργο σας;
Πολλοί άνθρωποι στην κυβέρνηση και η διπλωματική κοινότητα βρίσκουν την εκστρατεία μας πολύ ενθαρρυντική. Αλλά να θυμάστε: το GDF δια νόμου μας επιβάλλει να είμαστε μη-πολιτικοί, μη-κυβερνητικοί και πρέπει να παραμείνουμε έτσι. Είναι η πρώτη πραγματική εμφάνιση των Ελλήνων πολιτών και ιδιωτών που προσπαθούν να οργανωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Δείχνει στον κόσμο ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ομόλογα που έχετε αποκτήσει; Θα τα ακυρώσουμε λίγο αργότερα. 
Θυμηθείτε, ότι όσο χειροτερεύει η κρίση, τόσο περισσότερα είναι τα ομόλογα που μπορείτε να αγοράσετε σε χαμηλότερες τιμές. Επιδιώκουμε να ακυρώσουμε το χρέος που έχουμε αγοράσει σε ένα εφάπαξ γεγονός, παρά να μείωνουμε βαθμιαία το ελληνικό χρέος και, ενδεχομένως, αυξάνοντας την τιμή εξαγοράς μας. Αυτό είναι στάνταρ για ένα κρατικό ή εταιρικό πρόγραμμα επαναγοράς.
Είναι μία πατριωτική επαναγορά, μια αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών με ισχυρή πολιτικό μήνυμα ή απλά μια φιλανθρωπική δωρεά;

Το GDF είναι μια πλατφόρμα για τους ανθρώπους να ενεργούν πατριωτικά προς τη μείωση του χρέους. Αυτό είναι ένα εργαλείο για να αναλάβει δράση και να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις στη συναλλαγές χρέους στις δευτερογενείς αγορές.
Πιστεύετε ότι η κρίση είναι συστημική;
Μια εταιρεία που είναι υπερχρεωμένη πάσχει από συστημικό πρόβλημα; Θα πρέπει να δούμε τι κάνει η επιχείρηση και πώς λειτουργεί, γιατί οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται εκφράζουν απόψεις που είναι εγγενώς πολιτικές. Έτσι, η θέση μου πανω σε αυτό,είναι: ουδέν σχόλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου