Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και αποκόλληση της πολιτικής


Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται για ακόμη μια εβδομάδα στο σπίτι του στην Κηφισιά κατ΄εντολή του θεράποντα ιατρού του στο πλαίσιο της αποθεραπείας για την χειρουργική επέμβαση που υπεβλήθη για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς του ματιού του. Εγείρονται, όμως, σημαντικά πολιτικά ζητήματα αναφορικά με την διακυβέρνηση της χώρας και φυσικά με την εκπροσώπησή της στην επόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.( Ρεπορτάζ:Νίκος Μίχος)

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε το ιατρικό απόρρητο του κ. Σαμαρά. Μία έρευνα, όμως, στις οφθαλμολογικές κλινικές δείχνει ότι η περίπτωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς αποτελεί επέμβαση «ρουτίνας» που διαρκεί περί τις δύο ώρες.

Η περίπτωση του κ. Σαμαρά, βεβαίως, όπως είχε ενημερώσει και ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, ο θεράπων ιατρός του, τον Τύπο, ήταν εξαιρετικά σοβαρή αφού είχε αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής σε 8 σημεία, και χρειάστηκαν 4 ώρες για την επέμβαση, χρόνος σημαντικά περισσότερος από τον συνηθισμένο.

Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της χορήγησης αερίου εντός του βολβού του ματιού ώστε αυτό να διογκωθεί και να αναγκάσει τον αμφιβληστροειδή να επιστρέψει στην θέση του. Οι επιπτώσεις της επέμβασης είναι ότι απαιτείται ξεκούραση. Ο ασθενής κατά την αποθεραπεία που κρατά για 8-15 ημέρες πρέπει να είναι ξαπλωμένος στο πλάι, να μην βλέπει τηλεόραση για να μην δέχεται ακτινοβολία, να μην διαβάζει για να μην κινεί τα μάτια γρήγορα, και φυσικά να μην ανέβει σε αεροπλάνο για 4 εβδομάδες, οπότε και θα έχει απορροφηθεί πλήρως το αέριο, γιατί διαφορετικά η πίεση της καμπίνας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Ανάλογα με την σοβαρότητα της
περίπτωσης του ασθενούς χορηγείται ειδική σύνθεση αερίου, και έτσι ο χρόνος απορρόφησης να ποικίλει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ασθενής από την τέταρτη εβδομάδα και μετά μπορεί να πετάξει καθώς ο όγκος του αερίου έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ευστράτιο Γκοτζαρίδη, οφθαλμοχειρούργο με ειδίκευση στην χειρουργική υαλοειδούς - αμφιβληστροειδούς, με τον οποίο μίλησε το tvxs.gr, “θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, που δεν θα καθήλωναν τον πρωθυπουργό για 4 εβδομάδες στο σπίτι του. Ίσως κάποια άλλη σύνθεση αερίου. Ο κ. Σαμαράς ως πρόσωπο μπορεί να επιλέξει όποιον ιατρό θέλει. Όμως είναι ο πρωθυπουργός και κρατά τις τύχες μας στα χέρια του. Θα έπρεπε και ο ίδιος και το επιτελείο του να συγκαλέσουν ιατρικό συμβούλιο με τους καλύτερους γιατρούς της Ελλάδας, να ακουστούν όλες οι προτάσεις και από και έπειτα να γίνει η επιλογή”.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος, οφθαλμοχειρούργος, είπε στο tvxs.gr ότι “όσο βαριά και αν είναι η περίπτωση του ασθενούς σε δυο εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς. Ο Πάνος Θεοδοσιάδης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στα καθήκοντά του άμεσα”.

Τα ζητήματα που εγείρονται είναι καθαρά πολιτικά. Όσον αφορά τα προσωπικά αυτό που συνέβη στον Αντώνη Σαμαρά είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Το πολιτικό σκέλος της όμως της υπόθεσης αποκτά μείζονα χαρακτήρα: Οι προγραμματικές δηλώσεις πρέπει σύντομα, να αναγνωστούν από τον πρωθυπουργό. Θα είναι σε θέση ο κ. Σαμαράς να διαβάσει τις προγραμματικές δηλώσεις και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης; Στις Συνόδους Κορυφής τα κράτη μέλη εκπροσωπούν μόνοι οι αρχηγοί κρατών. Ευθύνη εκπροσώπησης της χώρας έχει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος και ως πρωθυπουργός πρέπει να μεταβεί μέσα στον Ιούλιο στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την χώρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Θα είναι σε θέση ο κ. Σαμαράς να μεταβεί στις Βρυξέλλες;

Πάντως, θετική ένδειξη είναι ότι αύριο θα μετακινηθεί από την Κηφισιά στο Μαξίμου για να συναντηθεί με την τρόικα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου