Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μίκης είναι φάλτσος




του Γιώργου Νικολόπουλου08/02/2011


Μίκης Θεοδωράκης
Σπίθα


Αποσπάσματα από κείμενο-μανιφέστο:

• «Είμαστε σήμερα οι μόνοι που βλέπουμε καθαρά, γιατί είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι έξω από αυτό το τερατώδες κύκλωμα».
• Η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την Βουλή για την προπαγάνδα της» και έτσι οι λαϊκές μάζες «στηρίζουν στα γκάλοπ την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική. Πράγμα πρωτοφανές.»
• Ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα για «συμμαχία ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Πολίτες μία χώρας με τις στοχοποιημένες και βαφτισμένες σε Δυνάμεις του Κακού», «όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία και η Κούβα».

• Η Ελλάδα και άλλα Κράτη – Έθνη «αμύνονται στην προσπάθεια της Υπερδύναμης να θρυμματίσει τον κοινωνικό τους ιστό, που εκτός από την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, τον αποτελούν και οι κάθε είδους κατακτήσεις ειδικά στον κοινωνικό, εργασιακό και μορφωτικό τους τομέα».
• Η Αμερική σκοπεύει στην «εξόντωση ολόκληρων λαών με όπλο τη στρατιωτική μηχανή από τη μία πλευρά και την οικονομική εξαθλίωση από την άλλη», με την «αναβίωση του φασισμού-ναζισμού». Γι αυτό και η αντίσταση στην ξένη κατοχή έχει τη μορφή «αγώνα απελευθερωτικού».

Τι νομίζετε πως είναι;
Α) Πρόκειται για νέα απειλητική προκήρυξη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς μετά από τρομοκρατικό χτύπημα;
Β) Πρόκειται για εθνικιστικό κήρυγμα μίσους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής;
Γ) Ή πρόκειται για ομιλία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας το Σάββατο;

Δεν ήξερα τι είναι η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα». Διάβασα με ενδιαφέρον την ομιλία-μανιφέστο που έδωσε το Σάββατο ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ηγέτης του Κινήματος. Και τρόμαξα. Μεσσιανικός σχεδόν τόνος, γεμάτος μίσος και συνωμοσιολογία λόγος, λογικά άλματα. Χωρίζοντας τους Έλληνες σε Καλούς και Κακούς, ο Μίκης δεν μας ενώνει πια. Μας διχάζει.

Στη σκέψη του έχει φωλιάσει βαθιά περιφρόνηση για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Για αρχή μας καλεί να συμμαχήσουμε με σκληρές δικτατορίες όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Για κυρίως πιάτο, ενοχλείται σφόδρα που η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί τη Βουλή για την προπαγάνδα της»! Και για γλυκό, μας καλεί σε αγώνα «απελευθερωτικό».

Η προσπάθεια απονομιμοποίησης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων ως οργάνων μίας φασιστικής-ναζιστικής Υπερδύναμης θα ήταν φαιδρή αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη. Γιατί πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια απονομιμοποίησης και αμφισβήτησης των ίδιων των θεμελίων της Δημοκρατίας μας .

Για αυτά και μόνο, η γεμάτη φάλτσα παρτιτούρα του Μίκη θα έπρεπε να μείνει στη λήθη. Να μην λεκιάζει το τεράστιο μουσικό του έργο, ούτε το αντιστασιακό του παρελθόν. Ωστόσο, οι 11319 φίλοι του Κινήματος στοfacebook , και οι χιλιάδες της «Σπίθας» σε όλη την Ελλάδα δείχνουν πως δεν είναι μόνος του. Δυστυχώς. Κι αυτό είναι σήμερα το πιο ανησυχητικό. Το ξεδιάντροπο φλερτ με τα άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου